Friday, January 28, 2011

Review: BRAIN DEAD "FROM THE ECSTASY" LP 2010

BRAIN DEAD
"From The Ecstasy" LP 2010
Nuclear War Now! Productions

I am not an audiophile, neither I am a vinyl collector. I am also not a big follower of Malaysian BRAIN DEAD. I first heard this band when they released their Live Demo, I guess that was back in 1991, recorded in a local show, guess it was merely a funfair back then. I don't have their demo, their Live Demo was their only release I've ever had. Also I saw them in a gig or two, I can't remember though.

When the band signed with Dark Journey Records and released this full length in 1992, I thought it might be the greatest release by Malaysian band. But I was wrong. I guess (emphasis is on my own perception) that the sale for first released album by the band was not really in par with other Malaysian bands releasing album at that moment. I personally don't like it very much, but that was because I hated the cover. It was so lame, people will look at it and says.. "ah.. it's like Kreator's "Coma of Souls"". I think the artwork and final production on the album back in 1992 was a disappointing point, thus it affected my judgment on the music as well.

Listening to BRAIN DEAD today, I can be summarize the band as still in death metal, with a little touch of dark elements, raw but far away from black metal. BRAIN DEAD also injected some speed/thrashy grooves that make the package interesting (yeah, I had to admit it after listening it again after 19 years of it release!). The dark sides really remind me to Rotting Christ (vocally), plus Sarcofago, musically.

The 2010 release by Nuclear War Now! Productions (NWN) means a lot. In spite of having pressed in vinyl, it indicates the recognition BRAIN DEAD gained by NWN. Although NWN is not a big label compared to Osmose or Relapse or Nuclear Blast, everyone should have known the taste of the owner of NWN, he was so picky in selecting his releases. So the moment I knew "From The Ecstasy" is going to be released by NWN, I realized things went well with BRAIN DEAD camp and all the hard works after over 20 years of existence is been paid of.

With the "active" status, I am wondering what BRAIN DEAD can offer to amuse the Malaysian scene again.

The NWN re-release vinyl is special because it came with a poster, sticker and embroidered patch. I don't know much about their cover in the re-release vinyl, might be an original or long lost artwork, but it seems great, at least better than the original cover back in 1992! And the best part is their 1991 Live Demo also been re-released in vinyl. So that makes two releases of BRAIN DEAD under NWN, and take that sucker!!!!

NWN vinyl release 2010 with front artwork

NWN vinyl release 2010 with back artwork

NWN Live Demo 2010 with front artwork

NWN Live Demo 2010 with back artwork

My version of 1991 Live Demo

From The Ecstasy cassette LP 1992

From The Ecstasy cassette LP 1992

Death and Dead, compilation with Silent Death, a way to make money for the label!!

Unofficial release by Thrashing Fist Productions

Friday, January 21, 2011

My side of discovery: LANGSUYR (formerly known as LANGSUIR) - Part III

Lama sikit tergendala, lepas present KPI semalam, ada la masa sikit untuk rehatkan fikiran.

Lepas "Occultus Mysticism" re-released oleh EGP, aku memang tak dapat bagi bantuan dari segi jualan, just tolong jual kat matrik dulu, tapi sikit je sebab Azli EGP yang buat semua.

Ada jugak dapat berita dari Lan mengenai perihal royalti/pembayaran. Aku memang tak tau total sale untuk demo ni, dan aku mintak Lan berurusan dengan Azli secara direct. Aku pun sampai turun Ipoh (dari Kuala Nerang) sekali, lepak rumah Lan dan bincang pasal-pasal metal, including pasal EGP punya re-release. Aku faham condition band yang nak tau hasil jualan re-release.

So, jalan terbaik, aku hubungi jugak Azli untuk dia explain kat Langsuir sendiri. Aku tak dapat tolong mana-mana pihak, part utara might be very furious, part timur was cloudy during that time.

Last aku jumpa Lan dan berbicara tentang $$ ialah waktu gig "Penjelmaan Sang Sarmukh" somewhere in 2/12/1995. Sam ada masa tu, bassist untuk Voci yang turut perform. Dan sebenarnya, aku memang segan dah nak explain kat diorang. Aku nampak Sam Bentara versi slim.. haha.. Scanner takde, aku shoot je dari album gambor nih..



So, the ding dong went on and on. Dan aku dah tak reti nak masuk campur. Just hoping both sides settle dengan baik waktu tu. Dan aku sedar, time tu, EGP dah mula dapat nama buruk sikit demi sikit. Basically, au cuma dapat advice Azli sikit demi sikit.

That was the storm.. Rasanya dah betul kot apa penjelasan aku ni..


Tu aje untuk hari ni sebab aku ada keje...

Remaja dan Iqra'


Remaja: Ustaz, saya nak belajar mengaji
Ustaz: Boleh, takde hal. Datang je bawak Quran
Remaja: Tapi saya nak belajar dari mula
Ustaz: Bolehhh, mula dengan surah al-Fatihah
Remaja: Tapi saya tak boleh mengaji, baru nak belajar Iqra' dengan ustaz..
Ustaz: Hmmmm..

Remaja= bukan aku, tapi pelajar peringkat diploma.
Ustaz= pun bukan aku, tapi sahabat seofis.

Bila dibentangkan mengenai statistik keputusan peperiksaan akhir semester lepas, subjek Tahfiz merupakan antara yang ramai pelajarnya gagal. Lantas dipanggil ustaz tersebut dalam satu mesyuarat untuk mengenalpasti sebab-musabab peratusan kegagalan yang sangat tinggi.

Sedutan dialog di atas (mungkin tidak setepat dengan kejadian sebenar) merupakan antara yang dilaporkan oleh ustaz al-hafiz terbabit dalam laporan lisan beliau. Apa sebenarnya merunsingkan aku ialah laporan selanjutnya menjelaskan:

a) ada di antara pelajar yang langsung tak tau mengaji (standard)
b) ada yang langsung tak mengenal huruf hijaiyah (alif sampai ya)
c) ada yang tak tau macamana kedudukan huruf ain bila nak disambung sebelum dan selepas huruf lain (ain di tengah perkataan)

Risau, memang merisaukan sekiranya 20% daripada pelajar yang tak dapat mengaji. Kalau student 1000 orang, maksudnya 200 orang tak tau mengaji! Bayangkan, khazanah yang lebih dari 1400 tahun dari junjungan besar Nabi Muhammad SAW tidak dijiwai oleh remaja (atau mungkin dewasa? warga emas?). Sedangkan al-Quran itu mukjizat terbesar bagi umat Muhammad.

Firman Allah SWT dalam surah al-Hasyr, ayat 18(usaha copy paste):

لَوْ أَنْزَلْنا هذَا الْقُرْآنَ عَلى‏ جَبَلٍ لَرَأَيْتَهُ خاشِعاً مُتَصَدِّعاً مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَ تِلْكَ الْأَمْثالُ نَضْرِبُها لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

Maksudnya:
"Kalau sekiranya Kami turunkan al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya akan engkau lihat gunung itu tunduk berpecah-belah disebabkan takut kepada Allah; dan perumpamaan itu Kami perbuat untuk manusia supaya mereka berfikir".


Banyak hadis mengenai kelebihan al-Quran, ini antaranya (turut usaha copy paste):

Daripada Abu Zar ra berkata : Rasulullah telah bersabda : “Wahai Abu Zar , hendaklah engkau berpagi-pagi dengan mempelajari satu ayat dari kitab Allah adalah lebih baik bagi engkau daripada engkau melaksanakan solat (sunat) 100 rakaat… Hendaklah engkau berpagi-pagi dengan mempelajari satu bab (tajuk) ilmu, sama ada engkau dapat mengamalkannya atau tidak mengamalkannya, adalah lebih baik bagi engkau daripada engkau melaksanakan solat (sunat) 1000 rakaat”

(sila rujuk http://ulumalquran.blogspot.com)

Besar pahala student yang tak pandai mengaji, mengaku dan menyatakan keinginan untuk belajar Iqra'. 

Tertanya pada diri sendiri, cukup ke amalan membaca al-Quran aku ni? Sekadar 20 ayat minimum sehari? Tajwidnya? Pemahamannya? Pengamalan daripada ayat-ayatnya?

Tertanya juga dalam sudut hati yang negatif, apakah sistem pendidikan negara kita gagal membudayakan pembacaan al-Quran? Apa jadi pada cikgu agama di sekolah rendah dan menengah? Ada kelas KAFA, taska/tadika menawarkan program mengaji. Tidak cukup itu, ramai lagi ustaz dan ustazah mengajar al-Quran di rumah pada waktu malam. Tapi?


Atau ibu bapa tidak berperanan? 
Atau diri pelajar sendiri perlu dipersalahkan?
Atau hiburan di TV yang salah?


Moga Allah sentiasa memberi rahmat dan petunjuk kepada aku dan keluarga supaya terus membudayakan pembacaan al-Quran selama-lamanya. Dan moga Malaysia dijauhkan dari bala bencana..

Sudahkah anda membaca al-Quran hari ini? 

Thursday, January 20, 2011

Pendrive aku paling mahal!

Dibeli pada tahun 2002, 256MB pada harga RM241.
Masih digunapakai sampai sekarang..
Agak-agak tolak dalam mudah.my ada orang nak tak? Muahahaha


Sunday, January 16, 2011

Review: FURBOWL - Adv. Tape 1992


Dah past midnight, baru lepas layan National Security kat TV2. Nak expect apa lagi malam-malam minggu gini? Isteri dan anak dah tidur belaka, penat main pasir kat Teluk Cempedak tadi. Nak layan movie midnight TV3, cerita macam haram. Belek kaset lama, terjumpa la advance tape FURBOWL nih.

Nak review ke hape, mende dah jadi sejarah dekat 20 tahun. Begitu cepat masa berlalu..

Uniknya tentang FURBOWL (also appeared in Devourment of Souls issue 1) ialah waktu mula berkenalan. Aku in touched dengan Kentha from LEUKEMIA (Sweden). In fact, itu pertama kali aku berhubungan dengan band oversea. Second contact, terus aku bagi satu tape dengan band Malaysia. Seingat aku, masa tu tahun 1992. Bagi tape cikai je, third time dia reply, sound aku pasal bagi tape Sony dah berkarat dan dah didubbed berkali-kali. Rosak JVC hi-fi dia katanya. Terus aku senyap.. hehe


So, nak cerita dari LEUKEMIA, aku mengenali FURBOWL. Kentha tu la yang recommend. Aku contact la drummer dia, Max Thornell. Good guy, Swedish scene masa tu tengah naik gila. Dan bila dapat respon yang cukup positif, memang automatik rasa best gila band tu, walhal takde la best mana pun muziknya.

FURBOWL ni, mainnya style Swedish dm la, standard Sunlight Studio punya hasilan. Gitarnya kasar, drum lebih relax, groovy je muzik FURBOWL ni. Vocal pun takde la growl beria, just mild growl sesuai dengan umur yang tak berapa nak suka dengan brutal death sekarang nih. Selepas advance tape ni, diorang release "Those Shredded Dreams" CD/LP bawah Step One Records. Aku rasa tak berapa well-distributed album ni. Mungkin Step One tidaklah segah Nuclear Blast atau Relapse atau Osmose, mahupun French Holy Recs yang betul-betul diberi perhatian pada waktu tu.

"Those Shredded Dreams" dah lama sold out and became rarities today. By the way, in 2009, Vic Records dah re-released album ni dengan bonus track. Ada lagu dari demo dan live version termasuk lagu dari Carnage "The Day Man Lost". Diorang tak pusing jauh, Leukemia, Afflicted, Carnage, Hearse, semua circle Swedish yang popular la time tu (Dismember dan Entombed dah ke depan..).

Kalau nak cari jugak album ni, kena korek dalam ebay la. Susah sikit untuk cari first pressed dan kalau jumpa mungkin agak mahal. Kadang-kadang fikir tak berbaloi dengan album yang ada 6 tracks je. Lagipun, selain dari Vic Records punya re-released version, ada pulak die-hard mana ntah release album ni dalam bentuk 3-LP. Ntah apa la banyak sangat sampai 3-LP, tak faham...

Lepas tu, aku jugak ada dapat advance tape untuk second album diorang, "The Autumn Years" yang direlease bawah Black Mark Productions pada tahun 1994. Dan dengan melandanya demam trendy bm waktu tu, aku rasa telah banyak menyulitkan penerimaan muzik death metal yang groove. Nak lagi, time tu jugak wujudnya NWOSDM, dengan Gothenburg-style menjadi pojaan ramai.. Dark Tranquility, Ceremonial Oath, In Flames dah mula naik.. huhu..
So, untuk yang pernah menjadi worshipper of Sunlight sounds, kena la cari album ni. Takpe, beli je 3-LP macam kat bawah ni....

Saturday, January 15, 2011

Review: DECOMPOSED "THE FUNERAL OBSESSION" MLP 1992

Decomposed
"The Funeral Obsession" MLP 1992
The Record Label

I really had hard times to find these masterpiece for a reasonable price actually. Before going further, you would like to check out the name Decomposed from www.metal-archives.com and you may find about 11 bands under the same moniker. This is British-Decomposed, a four-piece band, underrated, playing good ol-death metal with doomy touch. Yup, so much like the other old-school death metal. I remembered reading an old statement from a zine, accusing UK as producing so much of death doom genre.


Well, I was pretty much agree with that. UK bands are more into doomy type of death metal during that time. Bands like Decomposed, My Dying Bride, Innards, Morbid Symphony, Chapel of Rest, Anathema, were all into death/doom genre. I personally don't think it's a negative side of a scene. Hey, at least they were well known all over the world for that kind of music, we had specialization isn't we?


But, trust me, who would have thought and underrated band with underrated sales of records (that might be one of the reason they broke up early) had values of over USD50 now? Strange how demand and supply and purchasing power, spiced up with changing demographic had pushed the price into nearly tripled the price after 20 years.

Well, "The Funeral Obsession"contains 2 songs of death metal with a little doomy touch. The best comparison would be the same country-band, Morbid Symphony, Malediction, or maybe a little bit like slower-Incantation. Those 2 songs are (1) At Rest and (2) Spawn of Maternal Cadaver. The first one was inserted in their 1993 debut "Hope Finally Dead", and the track can be heard in youtube link below.





Personally, if you are playing this kind of music today, you might get signed by old school label like Nuclear Winter or Pulverized. It's my cup of tea, but to find the old school "feelings" needs a lot of refreshment. So, next playlist in my winamp would be Innards!

Monday, January 10, 2011

My side of discovery: LANGSUYR (formerly known as LANGSUIR) - Part II

Errr, kat mana tadi yek..

Aaa.. pasal aku dengan Lan berutus surat. Kalau sekarang orang baca, kedengaran begitu gay. Auwww..






Ok la, dipendekkan cerita. Interview untuk d.O.S ada dua part, first part Azli dah buat dengan Sam's Art of Death (aka Bentara, sorry bannggg tersebut dalam ni). Disebabkan aku tak puas hati dengan interview yang cukup tipikal waktu tu, aku pun decide untuk buat sekali lagi dengan Lan. So ada dua part la interview. 2 parts also indicate two different perspectives, two different time line, yang aku rasakan agak sesuai sangat dengan trendy black metal waktu tu.

Not until 1995, rasanya aku dapat releasekan zine tu. Print kat Kompleks Peruda Alor Setar. Itu aje yang paling cun aku dapat cari dengan delay yang maha besar. Nasib aku baik, news yang ada dalam zine tu berkenaan Langsuir aku dah arrange 2 part dengan baik menjadikan ianya tak outdated sangat.. Ok la tu..

Berbalik pada Langsuir tadi. Dalam usaha Azli EGP untuk mendapatkan kebenaran untuk re-release "Occultus Mysticism" demo pro-printed, banyak halangan yang ditempuhi. Aku tau Azli ada vision yang besar waktu tu. Cuma mungkin usaha dan management dia tak menjadikan ianya realiti. Takpe la, malas nak cerita. Dipendekkan juga, bahawa Azli dah dapat persetujuan dari Langsuir untuk re-release "Occultus Mysticism" demo. Satu berita yang sangat kami banggakan. Kenapa?

First sekali, memang Langsuir band local faveret aku time tu. Aku memang tak layan sangat Sil-Khannas ke, Silent Death ke. Masa tu, Social Infection, Langsuir dan Mutilation.

Kedua kali, kami akan release pro-printed. Maksudnya? Kami adalah label underground pertama di Malaysia sebenarnya yang mengeluarkan rilisan pro-printed. Waktu tu, duit merupakan resource yang sangat terhad. Kami berempat waktu tu menubuhkan EGP, dan mencari jalan untuk release jugak demo Langsuir. Waktu tu, aku tak tau macamana Azli buat, aku keluarkan simpanan tabung haji aku dalam RM500 kot, Azli pegi ayat ayah member-member yang lain untuk masing-masing laburkan RM500 untuk release 500 copies demo tersebut pro-printed.

Maka, Azli la yang arrange semua. Aku masa tu memang takde kat Kuantan sebab ada kat Kedah. Yang aku tau, 2 kawan lain memang tarik diri dan kurang berminat dengan EGP dah. Tinggal kami berdua, errr, dia sorang banyak arrange. Aku kat Kedah yek..

Aku masih ingat, masa order tu sampai dari KL. Ye la, Kuantan mana ada facilities nak release tape pro-printed. Datang dengan lori trelar, kami tunggu kat Kompleks Teruntum seawal jam 10 pagi. Sampai dalam beberapa kotak, kami bukak terus kat kompleks dan dah ada buyer yang beli.

Memang cepat habis. Antara 4 keluaran EGP (Langsuir, Twilight (Gre), Negation dan Gorgon (Fra)), Langsuir paling cepat habis. Twilight yang kedua. Main macam haram, tapi sebab trend, apa yang main black metal je gerenti abis.

Oh ya, aku lupa, kami juga releasekan flyer untuk re-release demo Langsuir secara pro-printed, kertas glossy lagi. So, nak apa lagi? Meh la buku Malaysian Book of Records tu aku nak sain..

Pada waktu tu, seingat aku demo Sil-Khannas "Assassin Led By Blasphemy" dibuat secara pro-printed tapi tidaklah kertas glossy. Print murahan je, haha. Mutilation demo print atas kertas glossy, tapi bukan la pro-printed waktu tu. Lain-lain demo kebanyakannya fotostat atas kertas kaler (macam 1st pressed demo "Occultus Mysticism"- betulkan aku kalau ada pressing lain Sam)

Next post: here comes trouble..

to be continued...

Saturday, January 8, 2011

My side of discovery: LANGSUYR (formerly known as LANGSUIR) - Part I

LANGSUIR (aku prefer ejaan "I" instead of "Y" dan akan gunakan LANGSUIR untuk bebelan aku seterusnya), nama band yang banyak memberi impak kepada scene metal tempatan. Pada aku, imej "Malay" dalam band metal Malaysia yang wujud sehingga sekarang lebih terpengaruh dari LANGSUIR, bukan AS SAHAR, pada aku la. Aku pun tak tau lirik AS SAHAR secara detail, tapi aku tau lirik track dalam demo LANGSUIR, so aku tau kemelayuan yang cuba diketengahkan oleh LANGSUIR pada waktu tu.

Antara dua darjat
Ok la, perkenalan aku terhadap LANGSUIR bermula melalui medium biasa yang digunakan, flyers. Maka aku pun dapat flyer demo "Occultus Mysticism" dari kawan aku. Seingat aku, masa tu tahun 1993, aku form 5 di MRSM Jasin (sekarang MRSM Tun Ghafar Baba). Tergerak untuk order direct, seingat aku Lan guna address Balai Polis Menglembu. Dapat-dapat demo tu, covernya warna oren, tape Sony 90-min (seperti dalam gambar). Yup, tu la copy yang aku dapat dari Lan Langsuir. Kasetnya aku pasang guna walkman Sony aku, bateri baru lepas jemur tengah panas. Aku grab cover, baca tempat recording ialah kat Universal Sound Studio, Klang. Terus teringat pada demo Social Infection, juga pada tahun yang sama, direkod pada Universal Sound Studio jugak. Tapi tak pelik sebab diorang pun orang Klang.

Kenapa, pelik ke address Perak, tapi rekod kat Klang?

Waktu tu, pada kebanyakan band, untuk berhijrah negeri lain just to record a demo memang janggal sikit (pada aku la). Sebab? It indicates kesungguhan to get something quality just for a so-called "demo". Kalau full length lain la. Braindead rekod demo rasa aku kat Camy Studio, Taiping. Waktu tu, rasa aku banyak band memang tertumpu kat KL, so kebanyakan demo direkod kat area KL, pun tak silap aku jugak la. Maklumla, aku marhaen dalam scene tempatan, hohohoho..

Bila first dengar demo Langsuir, frankly, aku sense something lain daripada yang lain yang ada dalam Malaysia. Maksud aku, in term of song structure, waktu tu kalau death metal namanya, memang kurang band yang gunakan stail Langsuir ni main. Aku pun susah nak cakap sebab aku bukannya musician, kayu dalam main gitar. Tapi yang ketara lainnya ialah dari segi drumnya. Ketiga-tiga lagu ada banyak variasi drum. Tak semua main fast macam Morbid Angel ke, Carcass ke, Napalm Death ke, Sepultura (era Beneath the Remains ke bawah). Ye la, time tu pun mana ada banyak influence lain dalam scene metal tempatan.. Drum stail core gitu memang takde yang main dalam death metal..

Pandangan bawah, er, belakang, er,. bawah..
Thanks list panjang wehhh...

Nak close up, tapi tak cukup cerah pulok..

Macam model...

Sila telengkan kepala anda ke kiri 90 darjah.


Pada waktu tu juga, aku dengan member-member Kuantan yang telah berjaya mengeluarkan "Devour Your Soul" compilation tape pada tahun yang sama (aku rasa kitorang yang pertama kat Malaysia keluarkan compilation tape dengan printed cover, hahahahaha, riaakkkk), dan projek seterusnya ialah zine berjudul "Devourment of Souls". Masa tu, Azli (founder Evil Grinder Productions, later known as East Gothic Productions) nak concentrate pada distribution, so, aku dengan rendah diri dan rasa keterpaksaan yang tinggi, terpaksa mengambilalih kerja-kerja zine yang dah bermula sekali dengan bermulanya compilation tape tu. Interview dah dibuat dengan banyak band. Aku pulak baru dapat dari Langsuir, so aku rasa, ni part aku untuk aku interview Langsuir pulak.

So, aku pun berutus surat dengan Lan. Ye la, takkan nak harap sms masa tu, email apa lagi, ye dok? Semua dibuat dengan penuh kesabaran waktu tu. Hari ni kau hantar interview, bukan 2-3 hari dapat reply, makan 2-3 minggu. Tupun kalau band tak peram soalan. Dari itu jugak la aku kenal dengan lebih rapat band Langsuir, masa tu kenal Lan je la. Tulang belakang Langsuir, Sam, yang korang mesti kenal, heheheheh, tak kenal lagi. Dia lagi la tak kenal aku..

to be continued...

Friday, January 7, 2011

Review: IMMORTALIS "INDICIUM DE MORTUIS" LP 1991

IMMORTALIS
"Indicium de Mortuis" LP 1991
Morbid Music


immortalis: immortal
indicium: distinguishing marks
de mortuis: about dead

Hahaha, thanks to latin-english translator, sekarang ni korang yang main black metal konon evil bila guna wording dalam latin. Ingat tak dulu? Sampai Nebiras pun guna "Clavicule De Solomon" dalam "The Great Rites" (1999). Haha. Evil knievel la tu zaman tu.. Sekarang dah tau apa maksud dia. Aku rasa dulu, mesti korang tanya penpal oversea untuk tau maksud dalam bahasa latin ke, french ke, french fries pun boleeyyy..

Dah la, sekarang buang dah imej evil. So, review mengarut sempena hari Jumaat, sayyidul-ayyam, yakni penghulu segala hari, hari di mana satu-satunya hari aku takde lecture sem ni, aku pun layan lagu lama nih. LP ada kat rumah, mp3 ada kat pejabat. Perfect camouflage is a must! Kat rumah jadi hiasan, kat ofis baru layan.




Pengalaman pertama bertemu dengan IMMORTALIS (dengan erti kata lain: pinjam tape member) ialah pada tahun 1992. Waktu tu memang sakan trade tape. Kitorang kat Kuantan takde la apa-apa circle pun, sama macam keadaan negeri lain. Lepak kat Kompleks Teruntum (nanti kalau aku rajin, aku cerita pasal zaman dulu kat Kuantan, asik-asik Ipoh Metal Militant, haha), main game, isap rokok sambil trade tape.

Err, cerita pasal IMMORTALIS balik la yea..

IMMORTALIS ni dari German, hanya sempat rilis satu album pastu defunct. Sebab musabab memang susah nak tau sebab aku pun tak pernah baca pasal band ni kat mana-mana zine. Pernah aku tengok ada demo diorang dan sempat kot aku download, tapi tak tau kesahihannya sebab dalam metal archives memang takde discografi lain.

Muzik diorang memang straight-forward la. Zaman tu bukan ada nak main efek la, nak lagi kalau ada clean vocal memang kena tujah dahi la sape dengor. Specialnya IMMORTALIS ni ialah dia ada elemen thrash/heavy and groovy jugak. Memang style yang aku horny la kalau dengar. Tapi kalau korang dengar mesti tak best punya. Kalau nak compare dengan sezaman, aku rasa banyak macam Swedish bands (Desultory, Afflicted, etc) dengan Sunlight-soundnya. Cuma sound guitar IMMORTALIS tidak se-Sunlight yang popla tu. Dan vocal IMMORTALIS lebih growl dari Swedish suckers!

So, kesinambungan dia, music (heavy+thrash sound+death metal sebenornya) + groove sikit - kelajuan menggila * typical 90s death metal = apa yang aku minat daaaaa.. Sudah la takat tu, add math aku mujur je lulus SPM dulu. Karang aku buat pengamiran mesti korang nampak betapa IMMORTALIS ni bermakna bagi aku. Oh ya, takde la melodic pun dalam IMMORTALIS ni. Aku pun teringat, ada sikit sound macam Hypocrisy album awal dulu.



Dan yang penting dulu, biasa la, ada cover song "Countess Bathory" dari Venom. Lagu apa lagi yang nak bawak dari Venom, bukan best pun lagu diorang. Harap imej je lebih..

Anyway, kalau ada yang berkenan nak cari rilisan ni, kena rajin mencari dan terus mencari. Kalau kat ebay, CD mungkin akan merabakkan poket anda dan membuatkan anda mencuri biskut PA anda sebab anda akan sengkek nak keluar makan pagi. Dan kalau yang mengharap nak dengar death metal jenis lama, boleh la cuba usha rilisan ni. Nak order dari label, Morbid Music dah lama takde. Paling mudah, download je, hehehe. Tak payah aku bagi link. Ianya semudah ABC sekarang ni..



Review: AMORPHIS "SKYFORGER" CD 2009

Amorphis
"Skyforger" CD 2009
Nuclear Blast


Semua angkara tengah mencapai status ISO 9001-2000 dalam acara penyimpanan (dan penyorokan) CD, godek dan terjumpa CD ni yang aku tak pernah nak bagi pendengaran yang secukupnya. Nama AMORPHIS tak lagi menjadi satu keasingan dalam persada metal duniawi. Bermula seawal 1991 dengan demo "Disment of Soul", melalui fasa pembangunan yang jarang diterima oleh kebanyakan mat metal kental, aku cuba ikut sedaya upaya. Tapi sekarang pikir balik, tak payah la sedaya upaya nak follow, tak larat dah wehh..


Umum tau bagaimana "Elegy" (1996) telah memeriahkan AMORPHIS dengan perubahan berbanding predecessor "Tales From The Thousand Lakes" (1994). Pasi Koskinen telah mengubah dominasi growl vocal sebagaimana dalam 2 album sebelumnya. Masuk pulak style hardcore dalam jeritan dia. Memang satu setting point yang baik untuk menunjukkan progress dari Esa Holopainen dan Tomi Koivusaari, 2 ahli setia dalam AMORPHIS sejak tahun 1990 lagi.

Err, nak cerita pasal "Skyforger" je kan...

"Skyforger" lain daripada sebelum ni, iaitu "Silent Waters" (2007). Lain yang macamana? Pada aku, "Skyforger" ada agresif lebih sikit. Kurang mellow dan lembik macam dari "Am Universum" (2001) dan "Far From The Sun" (2003). Kenapa agaknya? Adakah dengan penyertaan Tomi Joutsen telah mengubah lagi corak pembikinan muzik AMORPHIS? Rata-rata review telah memberi komen yang positif untuk album ni, begitu juga dengan "Eclipse" (2006) dan "Silent Waters" (2007).

Aku pulak? Memang pada aku AMORPHIS best dari segala aspek. Kelebihan Tomi Joutsen ialah pada variasi vokal yang dimiliki, boleh membawa kepada keliukan, melankoli, dan terus meningkat ke bunyi death metal ala time "Tales..." (1994) dulu. Contoh boleh didengari dalam track "Majestic Beast". Lepas tu, track berjudul "My Sun", terus terlentok.

Pada aku, gabungan cemerlang antara Esa Holopainen dengan Tomi Koivusaari tidak boleh disangkal. Aku berharap depa berdua takkan berpisah sebab tanpa diorang, memang AMORPHIS tak mungkin jadi AMORPHIS dah.


Pasal lirik pulak, korang kena gosok dada... Takde dehh.. AMORPHIS tak main lirik ganas dan darah dan hantu setan ni. Even pernah lirik dalam "The Way" album "Tuonela" (1999) menyatakan "The Devil has shown me the way", tapi perlu dihighlightkan bahawa kebanyakan album, lagu serta lirik AMORPHIS adalah saduran dari kitab-kitab Finland lama.. So, ibu-ibu bapak-bapak jangan risau kalau anak anda dengar lagu AMORPHIS.

Production album ni memang terbaik as always. Walaupun "Elegy" (1997) antara album faveret aku, tapi pada aku production "Elegy" sangat teruk. Ini kali, memang terbaik. Composition lagu dan recording wise memang pristine, haicecece.. nampak sangat ke biasnye?



   Overall, up the AMORPHIS!

Review: TERSERAH/TERLARANG - TERSPLIT

TERSERAH/TERLARANG
"TERSPLIT" SPLIT CD 2009
PISSART RECORDS/GRIND COMBATANT SYNDICATE/SUKMA RECORDS


Sekarang kerap pulak dapat (beli) CD yang dalam kategori crust/grindcore/punk/hardcore ke ntah apa ntah. Sebenarnya ada pensyarah muda kat kolej aku ni yang into this kind of music dan dia tau aku pun into this kind of music (what kind of music actually eh?). So dari dia la aku dapat pasal GRAVE DANCERS dan beberapa band Indon lain. Typical trend di kalangan umur 20-an kot untuk refer music dari Indon, although in my opinion they got "something" berbanding dari Malaysia bands.

So, TERSERAH = nama band Jakarta Selatan. TERLARANG = nama band Malaysia (Kuala Kangsor yop!). Satu keunikan untuk menamakan split album diorang sebagai TERsplit. Musically, takde apa yang mengimpresskan aku. Sound quality agak baik, tak pelik dengan kemudahan teknologi recording yang ada zaman sekarang. Kalau tahun 1990, bunyi macam gini memang aku salute sambil bogel. Sekarang dah ada band yang release demo dengan sound mengalahkan full-length. Mudahnya la sekarang.

Untuk aku review dan ulas split CD ni dengan detail, agak kurang adil sebab crusty punk/hardcore/grindcore bukan aku punya main interest. Aku lagi suka dengar Hanafie Warren sekarang ni. Tapi di antara TERSERAH dan TERLARANG, dari segi ukuran ke'grindcore'an atau ke'hardcore'an, TERSERAH lagi TERSERLAH. TERLARANG agak kalah dari segi vocalnya. Begitu juga dengan kelajuan muzik, TERSERAH lebih menepati piawaian crust/grindcore/hardcore yang ada dalam otak aku ni.

Pada aku, kira dengar sekali dua kali. Mungkin ada bias sebab aku dah cakap tadi, ni bukan major interest aku. Mungkin korang patut nilai sendiri. Nak beli, aku pun tak tau kat mana. Korang cek la sendiri kat myspace berikut:

PISSART RECORDS/GRIND COMBATANT SYNDICATE/SUKMA RECORDS

Oleh itu, TERSERAH kepada korang untuk menilai rilisan ni.

Saturday, January 1, 2011

Selamat Tahun Baru 2011


Petang tadi pergi makan bersama keluarga, lepas tu singgah solat Maghrib di masjid baru Kg. Selamat, Tanjung Api. Masjid (dulunya surau) yang pernah aku hadiri sempena kenduri doa selamat rakan, juga surau port tabligh yang jugak kawan aku join. Dalam aku menggoogle senarai masjid terkini, namanya diberi Masjid al-Munir, Kg. Selamat. Besar dan cantik masjidnya.

Selesai solat, masuk jugaklah kuliah Maghrib yang disampaikan oleh ustaz yang aku tengok macam kenal. Rupanya ustaz tu kakitangan Jabatan Falak, Majlis Ugama Islam Pahang (MUIP). Takde la kenal rapat, tapi pernah bersama menganjurkan Seminar Falak Kebangsaan. Terdengar jugak sikit bagaimana zaman sekarang ni anak-anak lebih kenal bulan Masihi berbanding Hijrah.

Malam tadi jugak, berpusu-pusu bebudak Sg. Isap naik basikal menghala ke bandar sampai menghalang lalu lintas. Mesti nak celebrate new year. Hmmm... no comment...

Cuma perlu tentukan apa yang perlu diutamakan. New Year, semakin tua kita, semakin hampir dengan kematian. Banyak perkara belum disetelkan dalam kehidupan. Kalau ada Melinda Gordon ( Jennifer Love Hewitt) dari Ghost Whisperer takpe la jugak, boleh mintak tolong dia setelkan.

Semoga kehidupan kita lebih baik dari semalam, err.. tahun lepas..

Selamat membaiki diri!