Saturday, May 14, 2011

Let's quit the scene!!!

Mokhtie, hope you enjoy reading this.. ;)

Si dia: En. Hafiz, saya ingat saya nak quit scene la..
Si saya: Apasal pulakkkkk?
Si dia: Nak kawin..

This kind of dialogue is perhaps universally standard to all Malaysians.. Well, another inappropriate generalization actually.. But really, honestly, how many times have you heard the abovementioned? Aku pernah dengar, banyak kali jugak dari kawan-kawan lain..

Dan begitu jugak aku, sebelum kawin, selepas kawin, selepas dapat anak.. But luckily, I have never said that I "quit the scene", nevertheless, to play safe, aku selalu kata "slow dah sikit" (bila kawan-kawan tanya "kau dengar lagi tak lagu setan ni?").

So, what's the point, really..

There quite one or two things that I need to pinpoint here:

  1. Perlukah kita quit something that we adore, we followed, something yang kita suka, hobi kita, minat kita, as long as it doesn't langgar the akidah, syariah, akhlak aspect? Tak lagha.. Tak melalaikan.. So, if you're quitting, than poserkah anda? Haha...
  2.  Do we really have a scene that made us say "nak quit scene"? And the important thing is, are we IN THE scene? Hahaha.. aku bukanlah sesiapa dalam scene (if there is a scene) and to be in or out , it's my own choice. Never effected anybody in anyway.
Mokh, gua pernah jual barang untuk slowkan minat dalam metal.. Pastu menggagau nak cari semula dalam ebay. Pernah menyesal, pernah tak menyesal jual beli cd yang sebelum ni susah payah kumpul duit. So, if you are to quit the scene, refer to point number 2. You don't have to quit the scene, all you can say is to slow down. Don't talk about quitting the scene, and few years or perhaps months, kau dengar lagi lagu metal ke, crust ke, punk ke.

Quitting from what you like requires istiqamah.. If you had that, then it is ok...

Kesimpulannya, ke awek lu tak bagi lu dengar lagu keras??? Kena dengar justin bieber kootttt.. muahahahaa

5 comments:

  1. "Kesimpulannya, ke awek lu tak bagi lu dengar lagu keras??? Kena dengar justin bieber kootttt.. muahahahaa"

    +1

    ReplyDelete
  2. ..slalunya camtu la bila dah ada cingge..depaa kataa dah tak leh pi,dah tak larat dah tepu dll..Tapi aku dok lagu nih jugak laa..mujuk jugak wife aku tak gaduh aku nak dengaq apaa...hahahha..

    ReplyDelete
  3. "Kesimpulannya, ke awek lu tak bagi lu dengar lagu keras??? Kena dengar justin bieber kootttt.. muahahahaa"

    +100000

    bagi aku rock/metal ni hobi...sama macam hobi aku tengok bola...bukan artis pun nak quit2 ni...slow down tu normal la...dah tua2 tak kan nak terkinja2 kan?...

    ReplyDelete
  4. bagi aku, aku tergolong dalam no.2 tu. mmg x boleh lari dari dgr metal! sekarang aku suka the prodigy album baru invaders must die & paramore yg latest tu. tapi aku still dgr cof principles, misery index heirs etc etc... hehehehe

    ReplyDelete
  5. dulu2 aku muda2, ada satu abang2 lobang cakap kat aku
    " gua dulu rock, skarang dah tua gua dengar jazz aje ".
    aku was like tak bleh imejin siak bila aku tua cammana nanti.
    Ni aku dah tua... masih lagi rock.

    ReplyDelete