Wednesday, June 29, 2011

France Hellfest 2011 dan Malaysian Humiliation..

Saya mendapat perkhabaran daripada Bearbee (vocalist Humiliation, juga yang baru pulang dari France untuk menonton Hellfest 2011) semalam sewaktu berkesempatan berjumpa sebentar, beliau menyuruh saya membuka youtube dan mencari Hail of Bullets sewaktu perform di Hellfest baru-baru ini.

Setelah mendapat video tersebut, secara awalnya tidak saya perasan sebab beliau menyuruh saya memerhatikan gitaris botak. Rupanya saya tersalah orang, maksud beliau ialah bassist di sebelah kiri vocalist tersebut.



Agak membanggakan bila band international perform pakai tshirt band kita.
Semoga Humiliation dapat berkongsi di pentas antarabangsa satu hari nanti.

Monday, June 27, 2011

Review: VULTUR :SULPHUREOUS ABYSS DEMO 2005

Vultur
Sulphureous Abyss Demo 2005
Self-released

It requires me a great courage to play a black metal, which means, pure black metal, in my hi-fi. Not because I am afraid with the satan which they carried along in their lyrics to appear visible in front of me. But definitely, I lost my taste in these "pure black metal" music.





Ok, perhaps what do I mean with "pure black metal? My own definition: a screaming vocals like most black metal vocals do, screeching sounds of guitars, no variety in drums beating, just ordinary 1-1 blasting. Is it correct? Nah, none of my business to define what is or what is not about black metal.

Vultur, came with a concept of "Sardinian Occult Black Metal". Funny, for the first time I read it, sardin, it's more like a sardine in a can. In Malaysia, sardines are matter of perceptions. It's commonly joked with lower income people (although people in Malaysia always eat sandwiches of sardines).




After opening it's booklet, of course it's black in color, the photo is evil, some inverted crosses, and a statement "Vultur is a SARDINIAN band, NOT Italian!!!". Then I realize the band came from Sardinia, Italy. Adding to my confusion, I let the cover alone and not peeping more into it. I just want to have it a quick release, play it, listen to it, and make my conclusion.

Ok, nothing special about Vultur, really! I mean, after years, black metal had evolved into different kind of music, segmentation of black metal itself. My judgment: Vultur does not have any specialties, no X-Factor, nothing to be proud of. But my judgment is purely unfair due to my lack of experience in black metal music in current days.



This demo contains 4 songs, they don't have any dark ambience, something that I looked for in black metal music. The vocals, guitar works and drums are meeting my expectation of ordinary black metal. The good part is that the demo came with a slipcase, the product presentation is good. Although all the occult symbols are killing me! Too many symbols made me think what is the actual presentation, music or idea?

Sunday, June 26, 2011

Kuantan oh Kuantan Part III

Lepas saya didedahkan dengan fanzine VFTE, saya masih belum melibatkan diri dengan scene underground Kuantan. Kebanyakan pendedahan saya dapat, selain daripada abang yang belajar di SDAR, ialah melalui rakan-rakan di SMK(A) TAHAP. Sebelum itu, mainstream memang dah ramai orang layan. Metallica, Megadeth, Anthrax, King Diamond, Sodom, Metallica, dah tetapi belum ramai orang sekeliling saya yang saya kenal betul-betul hardcore peminat metal keras.

Pernah satu ketika, di asrama sekolah tersebut, diadakan gotong-royong. Aktiviti wajib pada setiap hari Sabtu pagi, sebelum kami dibenarkan bergilir keluar ke bandar Jerantut. Giliran adalah mengikut jantina, kalau minggu ini perempuan, maka lelaki dilarang sama sekali keluar ke bandar, hatta balik kampung.

Pada waktu itu, antara kerja yang biasa diagihkan mengikut group daripada Form 1 hingga Form 5 (bercampur, tapi biasanya Form 1 la yang kena kerja keras) adalah surau (kawasan, dalam surau, tandas surau), toilet (arggghhh, paling tension kalau group saya kena. Tak sanggup sental kotoran kekuningan yang memang takkan hilang walaupun dibasuh dengan klorox), kaki lima, dewan makan, dan banyak lagi. Masih saya teringat senior saya yang ditugaskan membersihkan surau dengan selambanya menggunakan peralatan audio surau untuk memasang kaset Anthrax "State of Euphoria".

Pada waktu itu, saya telah memiliki kaset Anthrax tersebut (dibeli pada harga RM10, kaset dubb daripada LP dari sebuah kedai di Campbell, bukan Victoria). Bila saya mendengar lagu "Be All, End All", saya bertanya pada diri sendiri, ada ke pelajar sekolah ni layan Anthrax?

Sembang punya sembang, ternyata ada beberapa orang senior setahun dua atas saya yang memang layan thrash metal. Waktu itu, dengan decentnya saya cuba merapati mereka untuk melihat apa lagi minat mereka. Tetapi tak jauh dari thrash, Metallica, Testament, Anthrax.

Pada saya di Tingkatan 2, barulah seorang senior saya, Razin Ibrahim namanya (smart orangnya, tidah tahu ke mana dia sekarang), memperkenalkan saya kehidupan underground. Diperkenalkan saya dengan budak Jerantut bernama Judd yang mempunyai band bernama "Mausoloum", dan Judd ini juga menghasilkan satu fanzine main-main bernama "Undertaker". Fanzine ini dijual kepada rakan-rakan saja nampak gayanya sebab ianya dihasilkan dalam Bahasa Melayu dan interview semuanya dengan band-band besar yang dialihbahasa. Saya kira, ianya diceduk dari mana-mana magazine.

Daripada Razin jugalah saya mengenali dan meminati DISHARMONIC ORCHESTRA, mungkin antara band pertama yang saya betul-betul syok.

Maka dari situlah, saya berjinak-jinak dengan zine, flyers, dan berhubungan dengan rakan-rakan underground lain di Malaysia. Juga saya telah mendapat flyer seorang rakan Kuantan, Azril (dulu dikenali sebagai Kerry Brutal Schizo, satu gelaran nama yang sangat kelakar kalau difikirkan sekarang, tetapi dulu ianya perkara biasa).

Saya menghubungi Azril melalui surat daripada Jerantut. Dulu tiada internet, handphone dan sebagainya. Saya berpesan, sekiranya jumpa saya di Kompleks Teruntum, memakai sama ada baju Nuclear Assault, atau Testament, atau Malevolent Creation, tegurlah saya.

Dan pada satu ketika, saya pulang ke kampung dan berjalan seorang diri di Kompleks Teruntum, beliau telah menyapa saya. Dan daripada beliaulah, saya mengenali rakan-rakan Kuantan lain yang meminati muzik keras ini.

Oh ya, Azril baru mendapat anak ke-2 beliau ada pagi tadi. 26/6/2011. Perangai? Masih sama macam dulu.

(bersambung...)

Saturday, June 25, 2011

Kuantan oh Kuantan Part II

Walaupun Kuantan tidak dapat melahirkan band metal yang komited dan continuous, saya masih berasa bangga dengan pencapaian band seperti Tasyim, Anguish, Brutalator. Tasyim pernah bermain di negeri luar Pahang, jangka hayat panjang, tetapi masalah komitmen menghancurkan semua. Anguish, pernah bersama Ephemeral untuk perform di Singapura. Brutalator? Pencapaiannya tidaklah setinggi Tasyim dan Anguish kerana peluang pada waktu itu agak kurang untuk bermain di gig.

Sepemerhatian saya juga, scene Kuantan banyak "dirosakkan" oleh anasir-anasir negatif yang telah dilalui oleh kebanyakan remaja. Saya kira, mungkin bermain perempuan kurang dikaitkan pada golongan metal Kuantan satu ketika dulu. Sebabnya mudah, gadis mana yang terpikat dengan mamat berambut panjang, pakaian hitam mengerikan, muka ganas, perawakan diri yang sinonim dengan "thrash". Awek ketika itu lebih cenderung untuk mengikut jejak langkah golongan GQ, yup, seluar kaler oren, siap ada buckle. Kasut legen. Rambut slope kiri kanan. Ada step menari ala 4U2C, Nico.

Bagi saya, alhamdulillah, saya diajar untuk menjauhi semua itu, walaupun rakan sekelilling dalam kelompok metal mempunyai masalah.

Ramai juga rakan-rakan yang beralih arah menyertai jemaah tabligh, malahan menjadi hafiz pun ada. Ada yang istiqamah sehingga kini, ada yang separuh jalan dan kembali ke jalan sesat. Tidaklah saya ingin menceritakan segalanya.

Berbalik kepada punca untuk mendapatkan rilisan metal di Kuantan. Kompleks Teruntum mempunyai 3 kedai kaset di bawah nama Exceed Music. Bayangkan dalam kompleks tersebut, syarikat ini sahaja mempunyai 3 kedai, semua terletak di floor yang sama, meskipun berasingan lot. Exceed pada ketika itu dianggap sebagai pembekal kaset-kaset thrash dan death metal, semua di antara kami menunggu setiap hari (bagi yang tiada pekerjaan/tak sambung belajar) dan tanpa segan silu menayangkan muka di kedai tersebut untuk melihat sekiranya ada kaset baru. Tak kurang juga untuk membeli.

Taktik kami biasa, test minimum 3 kaset, belinya 1. Tujuan? Supaya rakan lain yang berkemampuan boleh membeli kaset yang lain, di hari yang lain (sebab dia pun akan test 3 kaset lain). Begitulah kerjasama antara kami. Dan yang penting, dah beli, kami pinjam untuk dubb. Senang dengan wujudnya high-speed dubbing technology. Pinjam sejam pun sempat. Tapi tak best kalau nak beli blank tape, sama ada 60 minit atau 90 minit, Sony atau TDK (biasanya Sony sebab lebih murah berbanding TDK) sebab, kadang-kadang nak kena setkan dubbing supaya seboleh mungkin menepati seperti kaset asal. Kalau ada cut, iaitu lagu yang tak sempat nak habis di hujung Side A, maka susah nak start balik lagu tadi untuk dubb dalam Side B. Kalau player ada AMS Blank Skip, senang. Kita rewind, dan player akan stop betul-betul di awal (atau di akhir sekiranya forward) sesuatu track.

Maklumlah, kalau dengar death metal, mana kita nak cam riff satu track di tengah-tengah lagu, kecuali kalau dah dengar lama dan banyak kali.

Perkenalan saya (dan penglibatan aktif melepak di Kompleks Teruntum) dengan rakan-rakan metal underground Kuantan agak unik, tapi mungkin anda pernah mengalaminya.

Saya mula mengenali fanzine (Vortex From The East) melalui seorang brader kerja kedai gambar di Kompleks Teruntum. Tak silap saya beliau melihat saya memakai tshirt Nuclear Assault embossed iron-on self-made oleh kedai tempatan, dan bertanyakan sama ada saya ingin membeli fanzine VFTE. Saya kata ok, esok dia suruh saya datang.

Keesokan harinya saya datang, dan dia menjual kepada saya pada harga RM3. Saya rasa, mungkin ditipu juga pada waktu itu, sebab ternyata dia fotostat kat kedai sendiri, dan fanzinenya berbentuk A4 landscape. VFTE dihasilkan dalam bentuk 2-folded A4. Tapi pada waktu itu, ramai yang tidak mengira soal legit atau tidak sebab semua fanzine memang fotostat.

Perkenalan dengan rakan metal underground Kuantan akan menyusul kemudian
Begitu juga dengan kedai yang dijumpai.. (bersambung...)

Kuantan oh Kuantan Part I..

Kuantan, the capital city of Pahang.

Located facing the South China Sea, saya rasa kehidupan saya di Kuantan agak nyaman.
Of course, ada simple hiccups in terms of development affected by political decisions, tapi saya bukanlah orang yang sesuai untuk elaborate perkara tu.

Kehidupan metal saya di Kuantan, antara perkara yang ingin dikongsi bersama..

Kuantan, bukanlah satu persada yang boleh dibanggakan dalam menghasilkan band rock/metal tempatan.

Tak banyak band/zine yang wujud dari mula saya kenal metal. Antara yang dianggap legend di Kuantan ialah Slap Death dan Brutalator. Itu era hujung 80an dan awal 90an. Bukan seperti Ipoh dan JB, banyak menghasilkan band rock dan metal yang berjaya kekal lama. Dr. Ben dan Encik Berteromber lebih arif, malahan saya rasakan kebanyakan peminat muzik keras di Malaysia turut bersetuju. Paling jauh pun kumpulan rock yang berjaya ialah Massa Scarecrow dengan lagu "Patahnya Sayap Malam". Tupun lagu tu aje yang diterima oleh masyarakat kita.

Kompleks Teruntum. The legend...

Di awal 90an, elemen thrash metal telah berkembang dengan pesat di Kuantan. Portnya tak lain tak bukan, Kompleks Teruntum. Waktu itu, memang tiada tempat lain untuk show off, Kompleks Teruntumlah satu-satunya tempat melepak. Tahun 89 dan 90, menular satu trend dari entah siapa, iaitu memakai pakaian hitam dengan logo band-band thrash metal, dan semuanya DIY. Pernah saya lihat tshirt Mortal Sin dengan "T"nya dipendekkan agar tidak menyerupai salib. Kiranya masih ada kesedaran dengan sensitiviti keagamaan pada waktu itu, dibandingkan dengan remaja yang memakai pakaian "Budweiser" atau "Jack Daniels", tanpa menyedari mereka membantu dalam pemasaran sesuatu yang haram.

Berbalik kepada asal-usul saya di Kuantan. Saya memang dilahirkan di Kuantan. Sebenarnya pada waktu itu, abah saya bertugas sebagai Guru Besar di Sekolah Menengah Ahmad, Pekan. Pekan sebenarnya bandar asal-usul kami. Abah saya daripada Kg. Ganchong, Pekan. Mak pula? Asalnya daripada Cina Singapura yang terlalu menginginkan anak lelaki, tetapi diterima anak perempuan. Menurut ceritanya, masyarakat Cina merasakan "suwey" untuk memiliki anak perempuan semata-mata. Lalu mak pun diberi kepada seorang guru di Endau, Rompin (masih dalam jajahan takluk Pahang), yang akhirnya turut terdampar di Kg. Ganchong, Pekan. Jadinya, Kg. Ganchong adalah titik tolak kepada kehidupan kami sekeluarga.

Kami berpindah mengikut kepada kenaikan pangkat abah, daripada Guru Besar di SM Ahmad, kepada Pegawai Pendidikan Daerah Raub, akhirnya sebagai Ketua Penolong Pengarah (Unit Kurikulum), Jabatan Pendidikan Negeri Pahang (sekarang Jabatan Pelajaran Negeri).

Saya cuma berpeluang untuk keluar dari Kuantan bila memasuki SMK(A) TAHAP, Jerantut pada tahun 1989. Masih lagi dalam negeri Pahang, berbanding abang saya yang menyertai SDAR Seremban untuk meneruskan pengajian Tingkatan 1 pada tahun 1987. Di situ, saya banyak didedahkan dengan situasi metal sebenar, akan diceritakan kemudian.

Tahun 1992, saya telah berjaya meninggalkan Pahang bila menyertai MRSM Jasin, Melaka. Agak bebas dibandingkan di Pahang kerana rata-rata guru besar di Pahang mengenali abah, dan menghadkan kenakalan saya jika berada di sekolah dalam negeri Pahang. Saya juga pernah menyertai Sekolah Menengah Sains Sulltan Ahmad Shah (SEMSAS) selama sebulan dalam Tingkatan 4 sebelum menyertai MRSM Jasin.

Kenapa saya ingin menceritakan segala hal yang tiada kena-mengena dengan anda semua, dengan menggunakan bahasa yang standard?

Kerana pertama kali sepanjang kehidupan saya di Kuantan, saya menjumpai satu kedai yang sangat menarik perhatian saya sewaktu menunggu kelahiran puteri ke-4 kami... (bersambung...)

Thursday, June 23, 2011

Review: ERODED "IN" CD 1994

Eroded
IN CD 1994
Howling Bull Records

It still feels a bit awkward today to review a release of nearly 17 years old. Japanese ERODED, I remembered the old tape trading days, I got their 1992 demo together with other Japanese bands such as Maggoty Corpse in one side of a tape, and the other side was dubbed with Rumble Militia "Stop The Violence and Madness". Of course during that day, the R.Militia side was played frequently compared to the demo side.


Knowing eBay enable us to get more than meets the eye! Eroded's album, IN, an album that never known its existence to me was released in 1994. Their musical was more than ordinary death metal could define. Of course I'd never say that it is an legitimate or original in musical direction, but for a Japanese band, in early 90s, this was something that missed the strong foundation.



Eroded's music, all I can say from my lack-of-musical-skills opinion, is death metal in a bit groovy way. The guitars were not much down-tuned, so it resulted a semi-brutal (or perhaps more "quarter" brutal) death metal. Drum works are done in moderate speed, most of the songs were composed with simplicity, but the existence of dual-guitar works made the whole package awesome.
 

The tracks like "Digital" encompasses various speed in death metal. The album-title "IN" is more slow paced death metal. Overall, the music is comparable to Finnish death-rocksters like Xysma, Disgrace, and also heavy metal riffs can be detected, more into Metallica-alike sound.



Overall, the total songs can be easily digested by those with openness in musical variety, but to those with stronghold stand in brutality should avoid this!

Wednesday, June 22, 2011

Sekat muat turun muzik percuma

A copy-and-paste effort:

SKMM diminta bertindak tegas demi masa depan pengkarya

PENGGIAT industri hiburan yang terdiri daripada pemuzik dan penyanyi meminta kerajaan memandang serius masalah muat turun percuma yang berleluasa di internet. Jika masalah itu tidak dibendung, industri muzik akan berdepan zaman kehancuran tidak lama lagi.

Kebimbangan itu diluahkan beberapa artis dan pemuzik tanah air pada sidang media anjuran Persatuan Karyawan Malaysia (KARYAWAN) yang menyokong tindakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyekat 10 laman web dipercayai menawarkan khidmat muat turun kandungan kreatif secara haram. 


Mereka meminta kerajaan tidak melonggarkan keputusan yang sudah dibuat demi menjaga masa depan industri yang kian malap. Luah mereka lagi, sepatutnya lebih banyak laman web yang menawarkan muat turun lagu secara haram ini ditutup kerana penggiat industri kini tidak boleh cari makan. 

Mereka berkata, kehidupan pemuzik dan artis kelihatan glamor tetapi sebenarnya hidup mereka ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang kesan daripada muat turun haram. Jika keadaan ini terus berlarutan, lebih parah lagi mereka berkemungkinan tidak mampu untuk menyara hidup keluarga.

Read more at: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Sekatmuatturunmuzikpercuma/Article


Ok, teringat pada zaman Battle of the Bands tahun 1986 dengan lagu "Hapuskan Lanun Cetak Rompak". I mean this thing happened with expansion of technologies. With dual deck cassette, kita boleh dubb kaset dengan mudah. Ingat tak? Mesti korang pun penah dubb kaset kan? Sekarang dengan teknologi P2P, segala benda menjadi semudah-mudahnya.

So, how can we stop the illegal or piracy in music?


Sebagai seorang bukan artis (hahahaha) dan usual pengguna, pendapat aku simple.


Lower the price of original CD WITHOUT kurangkan aspek lain. Sekarang kita boleh jumpa CD tagged "Malaysian Edition", harga dalam RM20 lebih or RM30 lebih, tapi tinjau dari atas casing tu, nampak la inlay tu sekeping, bukan booklet dah bangggg!! Sekeping tu!! Apa kejadah sekeping. Kalau kita baca yang beria menentang piracy, illegal downloads terdiri daripada artis, bukan syarikat rakaman. Kenapa? Sebab syarikat rakaman, or distributor yang menjahanamkan artis tempatan, bukan piracy sangat, bukan illegal downloads. SKMM block megaupload ke, piratebay ke, pengguna akan dapat access jugak.


So, syarikat rakaman dan pengedar mesti tau apa yang pengguna nak bila beli satu cd tu. Orang tak beli just untuk dengar. CD ada sentimental value. Pendengar nak hayati lirik, tengok gambar pada booklet, simpan booklet baik-baik. Bukan macam Metallica "Death Magnetic" versi standard Malaysia, bukak-bukak mak aih sekeping je gambar band boy. Suck man!! IT REALLY SUCKS!!!!!


Semua orang dah tau kos untuk pressing CD, so jangan nak tipu untuk mahalkan harga sebab pressing mahal. Teknologi recording pun bertambah baik, so, jangan nak kata kos recording berjuta-juta menyebabkan CD jual mahal. Syarikat rakaman kena fikir la pasal dollars and cents without having to sacrifice the artists themselves. Alih-alih jadi macam Handy Black, press and distribute CD sendiri ke kedai-kedai. Mak aii, satu kerja la pulak.


Contohi Jepun, Japanese pressing bertujuan untuk meningkatkan industri tempatan, menggalakkan rakyat tempatan untuk membeli barangan buatan tempatan. CD akan dilengkapi dengan OBI strip (walaupun takde guna sangat sebab tak faham), ada bonus unreleased tracks. Jual kat luar negara, jadi lebih mahal sebab value ada. Bayangkan jual "Malaysian Edition" dalam ebay, aku penah try woooo, susahnya nak terjual. Sebab? Kita takde strong brand internationally. Tak kira kalau band kita sign dengan Earache or Nuclear Blast pun, orang akan dapatkan pressing luar negara instead of kalau SRC dapat licensed untuk local pressing.


Segala view, tohmahan aku ni based on my lack of interest in buying local pressing CDs, only some are really good, most of them pressed as a cough at stairs (melepaskan batuk di tangga). Segala view juga berdasarkan perception as a consumer, not as a band member or artists (hahahaha again!).. 

So, damn you yang jual CD mahal-mahal tapi inlay sekepingggg!!! DAMN YOUUU!!!

Saturday, June 18, 2011

Di Pusat Rawatan Keluarga MUIP..

Bangunan baru Pusat Rawatan Keluarga MUIP (Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang - aku tak tau la singkatannya memang MUIP). Dulu dikenali sebagai Al-Farabi, sekarang Hospital Azzahra. Satu-satunya hospital swasta yang terkenal dengan perbidanan, tempat kelahiran yang berteraskan Islam di Kuantan.

Semua hakmilik PRK MUIP kecuali getah ikat rambut tu

Kerusi  ini untuk mendapat ilham

Almari efektif dgn ruang utk sorok rokok, beg atau apa2 mende lain

Sony LCD tak tau jenis apa

Toilet dgn peralatan ala ikea gitu

Complimentary copies of RO water

Tidak dilupakan air zam-zam

Tak cukup lagi? Hambik kau!! Tuala untuk kesat, syampu, berus gigi, ubat gigi..

Soket 2 je? Patut kena tambah, tepon ada 4 nak kena cas!!

Hehehehhhhh.. bertambahlah ahli keluarga..
Alhamdulillah.....

Wednesday, June 8, 2011

S.W.A.G./AMERIKUNT SPLIT CDR

S.W.A.G/AMERIKUNT
Eric Dietrich 1977-2008



Ok, the truth..

I forgot from where, or who, I get this CD-R. I found it in my office, which means this CD-R is probably new, whether it is from my friend or from the pile of items I received from ebay for the last 6 months (I lost count recently because all my winning items were addressed to my friend in Selangor).

I never heard of this band before, but with xeroxed cover, one can easily assessed it content. None other than DIY hardcore, punk band from USA. The music is intense, pure hardcore/punk-ish and I thought that the vocal is quite unique because it has black metal screeching resemblance. So, it resulted a black thrash, more like black punk, which we could find in latest Darkthrone or Metalucifer. Not that I am comparing them 100% because most of metallers would disagree and I myself haven't paid much attention to those bands.

But something is something, this band has the charisma, not to become an original one, but to capture the diverse market of punk/hardcore and metal. Perhaps if I could find a proper release of them, I am willing to pay for a copy.

p/s: Just knowing that Eric Dietrich was the bands' vocals and died sometimes ago. This release might be a tribute to him.

Tuesday, June 7, 2011

Monday, June 6, 2011

Review: THE HELLACOPTERS "HIGH VISIBILITY"

The Hellacopters
High Visibility CD 2000
Universal Music


High Visibility was my first experience with The Hellacopters. Apart from slowing down in buying stuffs in early 2000, I listened to High Visibility much more in digital format (illegal downloading of course!) and the melodic punk rock really amazed me. To my surprise too, the frontman is Nicke Andersson, whose works recognized in Entombed, as a drummer and mainly among the former of the band.

To me, The Hellacopters contains the mixture of psychedelic 70s rock and punk, the solos are beautiful, reminds me quite of Lynard Skynard, or maybe Kiss, and you can add up the influence of Ramones musically, a perfect combination describing old punk rock sounds in modern instruments.


I think The Hellacopters might be of interest for those who enjoyed slow pace punk rock, listening with peace of mind. You don't need to worry as there are no furious riffs of anger, etc to be labeled as pure punk, neither to mellow to be described as hard rock. The perfect blend of skills and beautiful structure.

By the way, I think the band is now defunct.. Hahhhh!!

Sunday, June 5, 2011

WORMROT Malaysia Tour

Mula-mula aku ingatkan member ni salah bagi info. Takkan la WORMROT nak main kat Temerloh beb. Tapi hari ni, seminggu sebelum tarikh, baru la aku terjumpa info dekat earache. Confirm laa... minggu depan..

Salute la ini band.. bak kata Mamat Khalid, internationale!!.

Dari mana korang tau adanya band tu PART 1

Post yang agak kurang ada isi.
Sesuai untuk mengisi kekosongan perasaan sendiri (sebab sen takde nak beli amorphis baru, kena tunggu bulan depan.. arghhh!!!)

Aku rasa, zaman myspace, fb, twitter and so on and so forth, the thrill to discover new bands is lesser, hassle-free, semua di hujung jari. Bukak satu myspace, dah ada link friends untuk kita lawati/discover band-band lain.

Macamana pada tahun 80-an? Early 90-an?

Aku punya pengalaman discovery..

a) Dari abang. Abang aku sekolah SDAR, Seremban. Lebih expose kepada scene metal sebab Seremban-KL lebih dekat. Time dia cuti, dia la yang perkenalkan aku pada Metallica, Slayer, Death Angel, Wild Dogs, Helloween, macam-macam lagi. Aku di Kuantan, agak kurang terdedah kerana kedai kaset yang kurang, dan purchasing power yang terhad.

b) Dari kawan. Masa sekolah rendah, aku naik bas pegi sekolah. Dalam bas, ramai budak sekolah menengah yang already exposed. Dari diorang aku discover band-band dan aku kirim duit kat diorang tolong beli kaset (aku takleh pegi bandar sorang-sorang, maklum la, tak mumaiyiz lagi).

c) Dari majalah. Bukan Metal Hammer, Bukan Metal Maniac. Bukan jugak RIP or Hit Parader. Dari majalah Ujang (melalui kartunis Li dan kartun Manjalong, aku discover banyak artwork death metal yang menarik perhatian. Antaranya: Death Leprosy:1988, Sacred Reich Surf Nicaragua:1988, dan banyak lagi) dan majalah Gelihati (of course through lukisan Gayour, bersama banyak cartoonmentary, word aku create sendiri, yang cerita tentang muzik rock/metal)

Itu antara source aku dulu. Tapi jika disusur semula sejarah dan kenangan itu, memang satu perkara yang aku tak boleh nak lupakan...

Thursday, June 2, 2011

Amorphis strikes back!!

Bukan review..

The Finnish melodic rock (whatever...) had recently released their 10th album "The Beginning of Times". By the time, I am writing this, the album was launched for European market and yet to release in the US. I realize that most hardcore metalheads slowly phasing out Amorphis in their playlist, but I personally think that they have their own unique market segment.

Their single "You I Need" is available for watching. Pada aku, melodic Amorphis semakin jelas dalam lagu ni, simple riffs tapi catchy, disokong oleh keyboard yang aku rasa turut simple, tapi mantap. Lebih hampir kepada song-structure Sentenced. Overall, based on this song, aku rasa album ni akan diterima oleh ramai peminat Amorphis. A must get!!

Tahniah juga pada Maya Karin kerana telah melebarkan sayap dan ekor beliau sebagai ikan duyung dalam filem Duyung sampai ke video clip ni..