Wednesday, August 31, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 30 Disember 2011 @ 1 Syawal 1432H

Agak terlewat untuk mengucapkan.. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada semua umat Islam sama ada:

yang pernah bersemuka mahupun tidak,
yang pernah berborak mahupun tidak,
yang pernah mengenali mahuun tidak,
yang pernah menyakiti mahupun tidak,
yang pernah disakiti mahupun tidak. (the list could be forever..)

Anyway, sengaja saya memilih tarikh ini untuk kembali online kerana masih hari kedua Syawal, Hari Kemerdekaan Malaysia ke-54, dan hari saya genap berusia 35 tahun. Sudah tua, walaupun berjiwa muda (setidaknya lebih muda daripada Encik Nasaruddin). Jangan marah aa..


Sunday, August 28, 2011

Review: SEANCE "AWAKENING OF THE G*DS" CD

Seance
Awakening of the G*ds CD 2009
Pulverised Records


Ah, Seance it is? Instead of having an above-average brutality in their 1992 debut "Fornever Laid To Rest", Seance had managed to keep abreast with the wave of "reforming-bands-after-being-dead-for-more-than-15-years" with who-knows purposes. I probably one of their fan when they released their debut in 1992, but 1993's "Saltrubbed Eyes" was a bit disappointing. Their disappearance since then was perhaps the exact moment to do so. But bear in mind that this band is from Sweden. There are no way that they were quitting the scene so easily. They involved in so many bands like Witchery, Satanic Slaughter and so on and so forth.

Having to know their reformation and signing under neighborhood country, Singapore, makes me feel that it is the perfect timing to get the place utility in gaining a copy of this CD. But Pulverised Records did have a bad history in my life. Their first release was AMON AMARTH "Sorrow Throughout The Nine Worlds" MCD 1996 (ASH001), and I was one of the buyer who get ripped off. The shit thing is to know how much is that the digipak valued today.


Well, enough about the past. Pulverised had become one of the leading old-school death metal label in Southeast Asia, and it's fine by me.

To know Seance is releasing their 3rd album was a great shock to me, realizing that the band was once been my playlist and to know that they are back. Unfortunately, when the first time I was playing this CD, I didn't have the feeling like it was really Seance. The most noticeable was the sound of the whole recording. It doesn't feel right. But to offset the dissatisfaction, I concluded that it was their progression and technological contribution produced a more raw guitar sounds with weird structure.


Seance is trying to introduce a more new-Seance with new sound and song structures. I guess it was a good thing and my overall judgment toward this album is somewhat positive. The lost of traditional feeling is perhaps lies in my perception, not the others. Definitely, this one will not be forever in my playlist, but if you are looking for new sounds, new structures, old attitude, combined with sheer aggressiveness, this album might be one you should dig.


In addition, Pulverised had a good producing team, but I just cannot stand the glossy booklet because it's reflection. But who really cares, right? Oh, and I just hate the super jewel case!!

Wednesday, August 24, 2011

Review: FURBOWL "THOSE SHREDDED DREAMS" CD 1992

Furbowl
Those Shredded Dreams CD 1992
Step One Records


Sebagaimana yang telah saya ulas secara ringkas mengenai promo tape mereka, FURBOWL mempunyai sejarah yang agak menarik dalam kehidupan saya.

Sejarah ini yang membuatkan saya sentiasa mencari setiap rilisan mereka, dan saya berjaya setakat ini untuk memperolehi kedua-dua album penuh mereka.


Seperti yang telah saya ceritakan dalam post promo tape mereka, album pertama mereka ini, "Those Shredded Dreams" tidaklah dipasarkan dengan meluas dahulu. Tidaklah sehingga wujudnya kegilaan terhadap "first press CD" yang menyebabkan harga untuk album pertama ini menjangkau ratusan ringgit Malaysia. Mujurlah saya dapat beli CD ini dengan harga yang dapat diterima akal.

Album ini mengandungi HANYA 6 tracks! Agak mengecewakan bagi mereka yang terpaksa membayar harga tinggi dan ekspektasi untuk menerokai alam Swedish death metal yang sederhana dalam aspek brutality. Bagi mereka yang mnghargai harta Swedish ini, sudah semestinya 6 tracks tidak kisah, janji first pressed.


Muziknya telah saya jelaskan dalam ulasan promo tape mereka. Secara keseluruhan, judul lagu dalam album ini ialah 1) Damage Done, 2) Nothing Forever, 3) Razorblades, 4) Desertion, 5) Sharkheaven, dam 6) Those Shredded Dreams. Dalam durasi sepanjang 30 minit, anda disajikan dengan death metal yang groovy, tidak terlalu growly, tiddak ada brutality sangat, cukup rasa untuk yang mencari bunyi Swedish DM yang sederhana laju.

Dan seperti biasa, apabila berada di dalam klan yang mempelopori Swedish DM, album ini ada sentuhan Michael Amott sebagai gitaris solo jemputan untuk lagu "Damage Done" dan "Nothing Forever". Saya masih tertanya, bagaimana scene Sweden sebenarnya sebab dilihat mereka sangat kooperatif sesama band. Mungkin pada waktu itu, Sunlight Studio menjadi pusat untuk menyatukan semua metalheads.

Oh ya, album ini juga diproduce oleh Micheal Amott, dan BUKAN dirakamkan di Sunlight Studio, sebaliknya di Lach n at Forest Studio (seolah nama rekaan). Ini mungkin menjelaskan mengapa album ini kurang promosi dan penerimaan di peringkat awal.

Review: FAIR WARNING "RAINMAKER" CD 1995

Fair Warning
Rainmaker CD 1995
WEA International


Sebuah band hard rock German yang ditubuhkan pada tahun 1991, jangan disalaherti dengan prog rock FATES WARNING dari US. German bukanlah sebuah negara pengeluar band hard rock yang tersohor pada pendapat saya, meskipun beberapa yang wujud adalah yang terbaik menerusi beberapa dekad ini. Sebagai contoh, SCORPIONS, MSG, ACCEPT, WARLOCK, BONFIRE, ZENO (band asal Ule W. Ritgen, bassist dan pengasas) adalah contoh beberapa nama yang mendapat kedudukan kukuh dalam arena muzik antarabangsa.


Saya bukanlah orang yang sesuai untuk mengulas tentang scene rock, mungkin abg Nasarudin lebih sesuai untuk menceritakan pasal rock (memandangkan umur beliau yang sangat berbeza tuanya berbanding saya, haha)


FAIR WARNING merupakan band hard rock yang saya baru juga berjinak-jinak. Seingat saya sewaktu tahun 97-98, saya pernah melihat kaset album ketiga berjudul "Go" tetapi tidak pernah terlintas untuk membeli.

Mungkin usia yang semakin tua, citarasa muzik lebih berbagai, terutama yang mellow. Setelah mendownload (err...) album ini, saya rasakan SAYA MESTI BELI YANG ORIGINAL. Inilah hasilnya, satu CD Japan pressing. Kebetulan harga yang murah dan band ini (dan muzik seperti ini) sangat diterima di Jepun, jadilah untuk saya mengulas sedikit.

Secara umumnya, saya merasakan FAIR WARNING adalah satu band yang agak underrated, meskipun muziknya bagus dan ahlinya berbakat (masing-masing pernah bermain dengan band lain sebelum menyertai FAIR WARNING). Antara perbandingan sekali lalu iala BONFIRE, DEF LEPPARD, JOURNEY atau mungkin FIREHOUSE. Lagu-lagunya? Sudah semestinya berunsurkan percintaan, disusun dengan sangat baik, produksi adalah superb, satu pencarian yang wajib kepada mat rock yang inginkan rock yang melodik tanpa heaviness.


Track yang saya minati termasuklah "The Heart of Summer", "Pictures of Love", tapi terus terang, saya boleh mendengar semua lagu dalam album ini untuk beberapa pusingan (sekiranya ada masa), menunjukkan lagu-lagu dalam album ini boleh diterima sebagai halwa telinga saya secara peribadi.


Monday, August 22, 2011

Review: VACUUM "CLIMBING MY SKY" MCD

Vacuum
Climbing My Sky MCD 1996
Machine God Records


In the mid to end of 90s, there was a wave which I personally defined as "the wave of mediocre death metal", which originated from the emerging bands from obscure places. Czech Republic was one of them. The well versed across the underground scene in the early 90s are Master's Hammer and Root should I say. But the mid 90s, came the wave of Melancholy Pessimism, Sad Harmony, etc.

Vacuum is another name that started in the scene in 1994, but it was their 1996 MCD that caught my attention during that day. I remembered having their MCD in promo tape format, and as most average Czech bands, they do not impress me much.

The same goes when I got the opportunity to buy this CD at a cheap price, it doesn't really change my perception and opinion toward their music. It's a lame doom death tunes, with emphasis on keyboards to create the atmosphere of doom. It's more a Celestial Season-alike, a death doom with a lot of feebleness.


Magika The Movie (KRU Studio)

Seingat saya pada waktu awal KRU dikomersialkan di awal 90-an, underground scene pun mula berkembang, dan antara geng metal dan rap adalah sesuatu yang tiada sehaluan. Saya masih ingat bagaimana saya melipat kaki seluar jeans ketika keluar ke bandar pun dikutuk oleh rakan-rakan kerana seolah-olah mengikut trend GQ (seluar oren/striking, berbuckle, kasut lagoon, atau entah apa nama formalnya). Teringat juga saya, fesyen tersebut mula diperkenalkan, kalau tak silap, oleh Zainal Abidin melalui album "Hijau"nya.

Bukannya saya ingin mengisahkan tentang fesyen.

Malam tadi selepas selesai terawih, saya bersama anak ke-3 menonton Astro Citra yang menayangkan Magika keluaran KRU Studio, tak silap saya tahun 2010. Memang telah saya dengar lama mengenai cerita ini. Nak tengok mudah saja, cari saja dalam mediafire nescaya ada.

Tapi saya tidak pernah tergerak hati untuk menontonnya. Malam ini, di samping melipat kain baju, tak sangka saya akan menonton sehingga tamat.

Apa yang menarik perhatian saya ialah lagu-lagu di dalam album ini, hampir kesemuanya enak didengar. Pilihan utama saya, semestinya dalam scene Mawi bergaduh dengan Ziana Zain, diiringi lagu "Siapa Lebih Berkuasa" (kalau tak silap).

Bagi saya, lagu ini mirip kepada genre power/heavy metal yang catchy dan easy listening. Saya lihat, isteri saya pun agak setuju dengan kehebatan lagu yang dicipta oleh Edry KRU ini. Genre ini masih menjadi halwa telinga saya, walaupun saya sudah berpatah arang dengan raja power metal di hati saya iaitu STRATOVARIUS. Didengari lagi track ini, mengingatkan saya kepada band seperti STRATOVARIUS, atau AVANTASIA. Tapi itu hanya pendapat saya yang dangkal sahaja..

Mungkin anda ada pendapat sendiri..

Sunday, August 21, 2011

Kuantan oh Kuantan Part IV

Menyambung sedikit post yang dah lama terbengkalai..

Disebabkan masa yg amat terhad, biar saya jelaskan terus tujuan post ini, kira anti-climax terus.

Dalam masa saya menunggu kelahiran anak bongsu baru-baru ini, saya turun berjalan-jalan sekitar Pusat Rawatan Keluarga MUIP, maka terjumpalah sebuah kedai bundle yang bernama "Maiden Bundle".

Sesungguhnya, ini pertama kali saya melihat sebuah kedai dedicated kepada metal di Kuantan. Sudah lama saya ingin melihat perkembangan komersil metal di bandar Kuantan tetapi tidak lari daripada jualan CD-R demo band masing-masing di studio jamming.

Walaupun Maiden Bundle namanya, diusahakan oleh seorang kakitangan awam yang berusia 50-an dan peminat fanatik Iron Maiden, kebanyakan barangan yang dijual hanyalah tshirt bundle biasa, bukan band. Tshirt Maiden banyak, ingin saya ambil gambar satu per satu untuk dimuatkan dalam blog ini tetapi masa tidak mengizinkan. Tetapi semua tshirt hanya untuk display.

Saya membuat kesimpulan: kakitangan kerajaan, peminat dan pengumpul Maiden, buka kedai Maiden Bundle. Bukanlah satu perniagaan yang serius. Apatah lagi untuk menjual koleksi tshirt Maiden daripada tahun 1980-an dalam keadaan mint. Sangat mustahil..

Tapi, satu usaha yang menarik daripada abang Ariff. Up The Irons!!

Saturday, August 20, 2011

Review: BAPHOMET "TRUST" CD 1994

Baphomet
Trust CD 1994
Massacre Records


Selain daripada quartet death metal tersohor daripada NY, USA, Baphomet merupakan satu nama yang agak familiar dengan muzik keras. Di waktu era IRC, Soulseek, mp3 trading (lebih kepada downloading) telah memperkenalkan saya terhadap band Baphomet daripada German ini. Ekspektasi awal: Ini semestinya satu album yang hebat! Dengan album yang dirilis di bawah Massacre, sebumbung dengan Afflicted "Dawn of Glory" yang saya ingat sangat, menyumbang kepada peningkatan ekspektasi awal itu tadi.

Namun tidaklah saya beri tumpuan pada waktu itu.


Sehingga kini, saya dapat membeli satu copy album ini dengan harga berpatutan. Saya menjangkakan alunan thrash metal oleh Baphomet mempunyai pengaruh daripada otai hebat dari German seperti Sodom, Destruction dan Kreator, ataupun Deathrow. Ternyata jangkaan saya meleset sama sekali.


Thrash metal yang ditawarkan oleh Baphomet tidaklah boleh saya labelkan sebagai thrash metal kental. Namun begitu, setiap orang akan memiliki definisi tersendiri untuk thrash metal, jadi saya tidak ingin melabelkan muzik mereka secara total. Dengan kombinasi thrash, sedikit sentuhan death metal dan heavy metal, saya dapat membuat kesimpulan terhadap keseluruhan penyampaian dalam album ini.

Terus terang saya katakan, saya agak kurang meminati kombinasi thrash, death dan heavy. Bagi saya, ia seolah-olah groovy yang tidak menjadi. Baphomet "Trust" mempunyai elemen "heaviness" tetapi dengan vocal yang lebih kasar, dalam dan kurang ada keaslian, menjadikan Baphomet seolah-olah tidak selari dengan definisi "German thrash metal" yang ada dalam persepsi saya.

Namun begitu, pertimbangan saya mungkin berubah sekiranya saya dapat mendengar 2 album sebelum ini, iaitu "No Answers" (1991) dan "Latest Jesus" (1992).

Kemaslahatan Umum: Malas.....

Sering berpesan pada anak-anak.. "Kita manusia dilahirkan sama, semua bijak pandai.. Yang membezakan kita ialah RM je".. "Duit ke bah?" reply yang sulung. "Rajin malas je wok", ujarku balik, sambil tarik selimut..

Saturday, August 13, 2011

The great power of demand and supply..

Posting sebab tak puas hati.
Waktu album ni keluar, memang cukup tak laku.
Waktu black metal dah mula slowly menurun.
Album ni obscure, dari Norway, under Hot Records.

Sekarang... huhu....


Friday, August 12, 2011

Review: ANATHEMA "A NATURAL DISASTER" CD 2003

Anathema
A Natural Disaster CD 2003
Music For Nations

Umum mengetahui, Anathema asalnya daripada genre death/doom, dan antara yang terawal di kalangan band British yang berpindah kepada genre alternative rock. Baiklah, My Dying Bride mungkin tidak sesuai untuk dikatakan alternative rock, MDB masih mengekalkan elemen "darkside" dalam muzik dan vokal yang boleh meremangkan bulu tengkuk budak kecil. Imej mereka pun masih kehitaman. Paradise Lost? Bolehlah dikatakan sedikit elemen rock, ditambah dengan imej bersih Nick Holmes, Aaron dan Gregor.



Tapi bagi saya Anathema lain dan cukup istimewa. Perubahan mereka ke arah muzik yang melengkapi lanskap penuh dengan elemen kebungaan, cinta dan jiwang. Mungkin saya terlebih menilai, ditambah dengan lirik yang berbaur kesedihan, keseorangan dan cinta itu sendiri. Namun begitu, mendengar Anathema di abad ke-21 berbeza dengan MDB atau Paradise Lost.

Album "A Natural Disaster" bukanlah yang terkini, dan bagi saya bukanlah yang depresif dan terbaik daripada mereka. "We're Here Because We're Here" lebih menarik perhatian saya berbanding yang ini. Walau bagaimanapun, Anathema tetap Anathema, dan keseluruhan album ini memberi kesimpulan bahawa Anathema berada pada landasan yang kukuh dan kemungkinan untuk mengubah ke landasan genre lain adalah mustahil.

Bagi saya, di samping lirik yang amat puitis, tune yang menarik perhatian adalah seperti "A Natural Disaster" dan "Electricity". Elemen melankolik dan depresif, vokal bersih tanpa growl dan penggunaan vokal wanita membuatkan kita terbuai dengan ayunan lembut daripada band yang pernah satu masa terkenal dengan doom metal dengan muzik garau.




Anathema memang sepatutnya berada sejajar dengan band prog rock lain, saya memberi gambaran seperti Porcupine Tree dan In The Woods (bukan dalam album pertama). Saya merasakan Anathema terlalu "mellow" tetapi dalam bentuk yang boleh menarik perhatian. Kekalkan Anathema!!!

Monday, August 1, 2011

Marhaban Ya Ramadhan1432H

Selamat Menyambut Ramadhan untuk tahun ini kepada muslimin dan muslimat.
Semoga hari ini lebih baik dari semalam, dan Ramadhan tahun ini lebih baik berbanding Ramadhan yang lepas, insya-Allah