Thursday, December 29, 2011

Lawatan Kerja ke Universiti Malaysia Terengganu (UMT)

Sepertimana lawatan ke USIM dan menghasilkan MoU, kini sasaran berikutnya ialah UMT, terletak di Mengabang Telipot, Kuala Terengganu.

Perbincangan bersama Dekan FPE dan Timbalan Dekan FST UMT. Duduk di belakang sebab delegasi lain tak bawak kamera, hampeh..

Selesai di Fakulti Pengurusan dan Ekonomi, terus dibawa berjumpa TNC Akademik dan Pengantarabangsaan, Prof. Dr. Noor Azhar, very sempoi Perakian. Patut cuti, tapi hadir menerima kunjungan kami.
Sesi berposing depan Canseleri (atau Canselori) UMT. Nasib ada pak guard tolong ambik gambar.

Sementara menunggu lunch time, Prof. Dato' Shaharudin bawa pusing FST bersama Timbalan Dekan FST, Prof. Dr. Zamri.
Yah, acara paling kemuncak.

Kami ucapkan terima kasih kepada Prof. Dato' Dr. Shaharudin (Dekan Fakulti Pengurusan Maritim merangkap Ahli Lembaga Pengurus KIPSAS/ Pengerusi Jawatankuasa Pemandu Kolej Universiti KIPSAS) atas segala layanan dan arrangement. Juga tahniah kerana dapat profesor penuh.

Sesudah di UMT, kami terus ke UniSZA untuk perbincangan akademik. Cuma disebabkan kesibukan Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI), kami hanya berjumpa dengan Dekan mereka.

Dengar taklimat, Prof. Hadi, Dekan FKI UniSZA

Apakan daya, hidangan depan mata. Memang lebih mengasyikkan.

Wednesday, December 28, 2011

Review: IMMOLATION "MAJESTY AND DECAY" CD 2010

Immolation
Majesty and Decay 2010
Nuclear Blast Records


Sebenarnya sudah lama saya tidak mendengar Immolation. Sewaktu awal penubuhan mereka, demo mereka adalah di antara terawal saya dengar, waktu itu saya aktif dengan tape trading. Album pertama mereka, "Dawn of Possession" adalah di antara yang paling saya gemari, cukup lengkap album tersebut untuk menggambarkan apa death metal cara US sebenarnya.


Meskipun begitu, saya kurang mengikuti perkembangan Immolation selepas itu. "Failures for G*ds" (1999) adalah antara yang saya miliki, tetapi sebelum itu, "Here in After" (1996), Close to a World Below (2000), Unholy Cult (2002), Harnessing Ruin (2005) tidak saya miliki atau cari. Selepas itulah, Shadows in the Light (2007), Immolation kembali bermain dalam radio saya.

Album "Shadow in the Light" tidak banyak menarik perhatian saya. Death metal yang ditawarkan agak hambar dan sekadar mid-paced sahaja. Walau bagaimanapun, setelah mendapat mood kembali dengan "Majesty and Decay", saya rasa macam perlu digali semula semua rilisan Immolation. "Majesty and Decay" saya rasakan lebih laju dan bertenaga berbanding "Shadow in the Light". Muziknya lebih tersusun rapi, aspek kepantasan muzik memang dikekalkan daripada lagu ke-2 (The Purge) sehingga ke-12.

Bagi saya, selain daripada muzik yang baik ditunjukkan dalam album in, Immolation juga terkenal dengan tshirtnya yang melampau mahal kerana susah dijumpai. Sama seperti Bolt Thrower, Immolation hanya menjual tshirt dalam gig, tanpa ada distributor tetap. Oleh itu, hanya mereka yang hadir pada gig Immolation sahaja berupaya memiliki (dan menjual semula dengan markup harga yang tinggi) tshirt mereka.

Friday, December 23, 2011

HUMILIATION dan review gig..

Bukan saya yang review, cuma sedutan daripada website metalunderground.com mengenai gig 3 Disember 2011 di Bangkok:

Malaysia’s Humiliation were next, as the five-piece old school, warfare-themed death metal band brought the chugging, rolling, mid-paced Bolt Thrower and Jungle Rot inspired tunes in a huge way that left the audience calling for an encore for the first time. You can always tell how well a band has won over a crowd by how much merch they sling after their set, and Humiliation sold out each of the full lengths, EPs, and seven-inch records they carted in with them, not to mention all their shirts. I went home with one of everything they had and can only tip my hat and say, “Well done.” All the bands destroyed, but Humiliation might have had the set of the fest.
Mungkin satu Malaysia perlu menaruh harapan pada band sebegini. Selepas tour Jepun mereka, terus ke Bangkok. Saya tumpang berbangga. 31 Disember ini di Ampang bersama Wormrot..

Tuesday, December 13, 2011

Knowledge Management.. boleh ke?

Satu topik yang saya dah agak lama baca..

In brief, it is how we turn tacit knowledge (embed in mind) to explicit (documented, free access availability). Problem? Knowledge hoarding, do you mind to share the precious knowledge that you owned with other people? Man, you are just letting your strengths flow to others, are you willing to do that?

Saja teringat nak menulis sedikit tentang tajuk ini sebab semalam waktu bekerja bersama Presiden KIPSAS, Dato' menceritakan tentang seorang mekanik yang beliau pernah jumpa. Kereta lama susah nak start, ada contact point dalam enjin yang perlu dicuci/digosok sebab kalau berabuk/kena minyak memang enjin susah start, spark plug tak berperanan dengan baik (pernah saya alami waktu saya awal bekerja, bawa kereta Datsun SSS ayah saya yang dibeli tahun 1972).

Apa yang berlaku ialah mekanik tu bukak contact point, gosok sikit, pasang balik dan caj RM10.00. So bertanyalah hamba Allah tu, "gosok aje takkan RM10.00?".

Maka jawablah mekanik tu, "Itu gosok aje balu RM1.00 maa.. Mau tau itu tempat mau gosok caj RM9.00" (diubah dan ditokoktambah dialog untuk disesuaikan dengan cerita).

That is knowledge. The same story goes with international folklore, when a mechanic repairs a ship, high bills for a simple work, that was to tighten the screw. Tapi bila ditanya, caj kerja tu murah je, nak tau skru mana kena ketat, tu yang mahal.

Not interesting enough eh?

Gambar tiada kena mengena, saja untuk menunjukkan mekanik

Sunday, December 11, 2011

hibernate...

Hibernation is a state of inactivity and metabolic depression in animals... (wikipedia)..

Dengan hujan tak berhenti hujung minggu ni, saya rasa macam dalam keadaan berhibernasi pula. Mujur terjaga juga kadang-kadang, tengok air longkang depan rumah sampai tahap mana. Malam tadi dah cecah tayar kereta.

Friday, December 9, 2011

Things are getting better, Alhamdulillah.

Alhamdulillah anak saudara yang dilanggar mat rempit bangang semakin sembuh dan extra care has been given once he was transferred to a local private hospital. Dia cukup kuat dan tabah. Dengan melihat keadaan beliau, saya yang terasa nak menitis air mata.

Get a life mat rempit!!

Tuesday, December 6, 2011

Review: SLEEP "SLEEP'S HOLY MOUNTAIN" CD 1993

Sleep
Sleep's Holy Mountain CD 1993
Earache Records


Salah satu rilisan yang sudah hampir 20 tahun lamanya, tetapi baru saya jumpa maklumat dalam 3 tahun lepas dan memilikinya pada tahun ini. Poser betul rasanya. Seingat saya tahun 1993, saya sudah mengetahui banyak band Earache, tetapi tahap keperasanan tersebut rupanya salah. Memanglah pada tahun tersebut, maklumat lebih banyak diperolehi daripada flyers dan katalog sesebuah label.


Stoner metal, itulah label yang diberi terhadap genre muzik SLEEP, termasuklah daripada kitab online metal terkenal, metal-archived.com. Dan dari kesinambungan ulasan ringkas Celestial Season yang saya baru tulis, terasa ingin juga mengulas album stoner dari tahun 1993 ini.

Terdapat 9 lagu dalam album ini. Ada instrumental juga. Bunyi mirip kepada Black Sabbath, Count Raven, walaupun saya sebenarnya hanya mendengar sedikit Black Sabbath dan Count Raven. Apapun, saya kira kebanyakan band stoner metal akan menghasilkan bunyi yang berkisar dengan Black Sabbath. Tak tau kenapa, mungkin kerana itulah band doom metal akan turut merujuk bunyinya kepada Black Sabbath, walaupun pada saya, Black Sabbath bukannya doom metal.

Mungkin pertimbangan saya terhadap doom metal mestilah memiliki muzik yang sangat berat dengan vokal yang sangat growl. Apapun, saya memang merasakan susah untuk melabel sesuatu genre muzik.


Berbalik kepada album ini, semestinya ramai yang bersetuju bahawa band ini telah terlepas pandang. Album ini bagus, gabungan gitar yang saya kira hebat juga terutama dalam solo-solo yang mengasyikkan (mungkin gitaris tengah khayal), bass yang mendominasi, drum yang simple, dan variasi ketukan. Memang saya akui, album stoner metal terbaik yang saya dengar setakat ini ialah album ini.

Kesukaran saya, untuk memilih dan menentukan yang mana lebih berkait dengan muzik sebegini: progresif rock? doom? sludge? psychedelic rock? Atau stoner rock memang telah diiktiraf sebagai satu genre? Saya mesti mendapatkan pendapat rakan saya, Faizal (ex-Anguish) yang amat meminati muzik sebegini!

Review: SATYRICON "THE SHADOWTHRONE" CD 1994

Satyricon
The Shadowthrone CD 1994
Moonfog Productions


Saya tidak sukakan sangat muzik black metal, tetapi ada beberapa pengecualian yang saya masih dengar dahulu sehingga sekarang. Satyricon adalah salah satunya. Bermula dengan album "Dark Medieval Times" (1994) sehingga "Nemesis Divina" (1996 - terbaik!), selepas itu saya sudah tidak mengikutinya. Mungkin kerana perubahan dalam arah tuju muzik black metal waktu itu. Tetapi 1994 merupakan satu remark yang besar dalam dunia muzik black metal! Sehubungan dengan itu, Satyricon telah menambat hati saya.

Satyricon saya kira bukanlah berstatus cult sangat, bukanlah terletak di kalangan Bathory, Mayhem, Darkthrone, Absu dan lain-lain sekapal muziknya. Namun begitu, kemunculannya dari Norway tepat pada masa dan tempat. "The Shadowthrone" merupakan album kedua yang dihasilkan pada tahun yang sama dengan album pertama. Mungkin disebabkan oleh Satyr yang memiliki kemahiran dan semangat untuk menghasilkan opus, di samping keluaran menggunakan labelnya sendiri, Moonfog Productions, membuatkan band ini tampak aktif.

Sekali lagi, saya tidak mengikutinya dalam aspek perkembangan band. Begitu juga dengan muzik yang dimainkan oleh Satyricon di awal penubuhannya. Black metal tidaklah kedengaran original, terutama dalam tahun 1994 - 1998. Perkembangan ketara dapat dilihat sekiranya ada penggunaan keyboard untuk menambah suasana ambient, seram dan melodik dalam muzik genre ini.


"The Shadowthrone" tidak ketinggalan. Muziknya agak sebu, black metal yang tipikal. Ada keyboard mengiringi beberapa lagu. Gitarnya seperti black metal biasa, teknik permainan yang menghasilkan bunyi setaraf Darkthrone "Soulside Journey". Agak kuat pengaruh Norwegian Black Metal sehinggakan semua band ingin menghasilkan muzik yang sedemikian.

Secara keseluruhan, album "The Shadowthrone" tidak layak menduduki takhta atau masuk ke dalam carta album black metal yang baik. Titik.

Sunday, December 4, 2011

Timo Tolkki (ex-Stratovarius) called the day off..

Saya masih meminati karya Timo Tolkki dalam Stratovarius. Tapi sebagaimana yang diwar-warkan, memang kreativiti beliau semakin menghilang selepas album

Album Stratovarius (di mana hampir 95% lagu dikarang oleh beliau) yang amat saya minati ialah "Episode" (1996), "Visions" (1997) dan "Destiny" (1998). Pada album "Infinite" (2000), telah mula berkurangan kerana lagunya hampir sama, semakin perlahan, kurang melodik.

Saya petik kata-kata beliau daripada sumber blabbermouth.net. (sila klik di sini untuk bacaan penuh):

"When I got the sales figures from Edel Records [for the debut SYMFONIA album] and the report from the booking agency for the festivals of summer 2012, I decided to call it a day. It didnt make any sense to try to 'conquer' the metal world since it was obvious that there was not enough interest. Don't get me wrong, it's totally cool if there is no interest. Then I thought about my career. Around 3000 gigs, 20 years, 20 CDs, productions, clinics, travelling. I realised that I have done a lot.

"I guess most of you know that I am suffereing from bipolar disorder, one of the worst mental disorders, but with medication and non-stressful lifestyle, this illness can be controlled but never cured. Playing in a touring band is far from 'non stressful lifestyle' and in fact the rock 'n' roll life itself is manic with its highs and lows.

"In those long STRATOVARIUS tours being undiagnosed with the illlness, I could have died. I am not kidding.

"[On March 3] next year I will be 46.

"This autumn I made a decision to take some time off from music business and concentrate on something else.

"I have a wonderful wife and daughter, who also happens to be a world-class singer. I started giving guitar lessons again. I'm taking lots of photos. In other words, living quite normal life.

"I do realize the marks the years have left in me and that I should rest and heal the wounds. There is a lot to heal.

"The music business is in extremely sick state in this moment and it's not gonna get any better. In a few years we will know what kind of form it will take. Maybe I one day take some part of it, maybe I don't. I really don't know at the moment.

"So what about my future? If you are interested in that, I can only say that it is possible that I will never record anything again. For some of you this might come as a relief.

"I don't know what the future will hold for me but I want to thank all of you who have supported me in these 22 some years.

"For you who haven't supported me and continuosly are mocking me, for example at Stratoboard ([the official STRATOVARIUS message board] which makes me really sad mainly due lack of respect from a band that was my vision for 22 years and that still plays 80% of my songs although there is two guys left in the band called STRATOVARIUS), I also want to thank you because without you guys, I could never have done everything I have done.

"It's been a great career. I hope the future brings more music, but most likely it will not. But still after all I can say... I did it my way.

Jadi, adakah bahawa scene metal semakin musnah? Apa yang memusnahkannya? Sikap? Teknologi? Masyarakat? Ekonomi? Apapun, saya memang sedang menulis post berkaitan kemusnahan scene metal tempatan daripada perspektif seorang pendengar biasa.

Dan saya masih memainkan CD Stratovarius sehinnga sekarang. Terima kasih kepada Russlan SSVS (Upanishad zine, Perlis) kerana memperkenalkan band ini kepada saya pada tahun 1997.

Saturday, December 3, 2011

Review: ANATHEMA "CRESTFALLEN" MCD 1992

Anathema
"Crestfallen" MCD 1992
Peaceville



Satu rilis yang cukup kult bagi saya. Sebabnya:

a) saya memang meminati Anathema selepas "All Faith Is Lost" demo.
b) saya pernah memiliki longsleeve Crestfallen dan menjadi tarikan kepada Fathul Infectious Maggots.
c) saya memang suka pada doom/death begini.

"Crestfallen" saya kira adalah satu eksperimen besar Anathema dan Peaceville yang akhirnya membawa kepada album "Serenade" pada tahun 1993. Satu jambatan di antara demo 1991 dan album 1993. Ini tidak mengambilkira peranan EP "They Die" yang turut dikeluarkan pada tahun 1992. Memang menarik kerana lagu dalam MCD ini tidak terkandung dalam "Serenade" langsung kecuali "They Die" yang diubah tajuknya kepada "They (Will Always) Die" dalam album.

Anathema dalam era 90-an mengandungi lebih banyak elemen doom berbanding Paradise Lost dan My Dying Bride. PL dan MDB masing-masing ada bahagian lajunya, terutama dalam permainan drum. Anathema langsung tiada! Elemen gothic turut dirasai dalam keluaran ini, menjadikan "Crestfallen" satu gabungan death/doom dan gothic yang amat menjadi. Elemen melodi gitarnya memang melankolik. Vokal Darren White lebih berat, growlnya lebih memberi rasa doom/death yang sejati.



Dalam era ini juga, elemen doom/death tidak dapat dikaitkan langsung dengan doom yang sebenar. Bukanlah seperti Thergothon, Disembowelment atau Winter. Anathema adalah tetap menjadi Anathema.

Friday, December 2, 2011

Review: CELESTIAL SEASON "ORANGE" CD 1997

Celestial Season
Orange CD 1997
Big Bloke Records



Sebuah rilisan yang dah lama, kira-kira 14 tahun yang lalu. Pernah saya membuat sedikit ulasan mengenai 7"EP band dari Holland ini. Secara umumnya, band yang berunsurkan death/doom metal dari Holland memang banyak menarik perhatian saya suatu masa dahulu. Faktanya, Holland banyak band yang bagus, tetapi agak kurang mendapat perhatian label besar seperti Relapse, Osmose dan Nuclear Blast. Sebab itulah, label Displeased Records dari Holland juga berperanan untuk menaikkan band tempatan mereka. Celestial Season adalah salah satu daripada band tersebut.

Entah mengapa kebanyakan band yang saya gali dan minati akan bertukar corak muziknya. Begitu juga dengan Celestial Season (diringkaskan sebagai C.S.). Daripada salah satu band pelopor genre doom/death dari Holland, C.S. telah banyak berubah kepada groove/stoner metal bermula pada tahun 1995 dengan rilisan "Sonic Orb" EP, selepas mereka mengeluarkan album kedua, "Solar Lovers" juga pada tahun yang sama. Bayangkan mungkin dalam masa beberapa bulan di mana "Solar Lovers" masih mempunyai elemen doom telah dioverwrite dengan "Sonic Orb". Begitu mudah dan cepat perkembangan yang dicapai (perkembangan ini bukan bermaksud kejayaan, tetapi merujuk kepada perubahan arah muzik yang saya labelkan sebagai "progress").


"Orange" merupakan album pertama selepas transisi mereka ke arah groovy/stoner metal. Bila disebut tentang stoner, saya tidaklah begitu arif tentang rujukan band lama. Kecuali beberapa band yang boleh saya buat perbandingan ialah Black Sabbath (semestinya!), Cathedral, Sleep, dan mungkin ada elemen progresif rock yang boleh didengari dalam album ini.

Lagu-lagunya tidaklah sesedap mana. Bukanlah sesuatu yang saya boleh dengar setiap kali saya membuka PC saya. Namun begitu, mungkin ada sesuatu dalam stoner metal yang membuatkan kita asyik dan tidak hairan namanya "stoner". Cuma mungkin orang yang betul menghayati stoner metal inilah yang dapat menjelaskan apa perasaan itu. Dan saya bukanlah orang tersebut.


Cuma beberapa track daripada album ini yang masih dapat memikat hati, sebagai contoh, "Daisy's Lunch" dan "The Orleans Capsule". Muziknya didominasi oleh bass yang tidak begitu ekstrim. Mungkin itu boleh membuatkan kita terhangguk-hangguk kecil semasa melayan album stoner metal.

Secara keseluruhan, "Orange" merupakan satu cubaan yang berani dari Celestial Season dan ianya bersambungan dengan 2 buah album lagi, "Chrome" dan "Lunchbog Dialogues". Insya-Allah saya akan ceritakan yang lain-lain itu kemudian.

Stoner.. Genre penuh pelik..

Saddening Friday..

Anak saudara berumur 7 tahun dilanggar oleh seorang mat rempit.
Sekarang sedang dibedah untuk dimasukkan besi ke kaki.
Dan mat rempit tersebut masih belum ditemui..