Tuesday, December 17, 2013

Review: PERVERSOR "THE SHADOW OF ABOMINATION" 7"EP 2011

Perversor
The Shadow of Abomination 7"EP 2011
Iron Bonehead Records

I wouldn't say that I'm fan of blackened thrash metal, neither those terms as "bestial-fucking-blackenedeathrash-speed-metal" amused me in any way. But I personally think that these bands were overrated these days provided there are labels, mainstream or underground, which seek these bands. I can listen to black thrash, but it will just a mere listening without serious digestion.

PERVERSOR's 7"EP was one of my latest catch. To avoid the aforementioned situation, I tried to spin this EP for a third, then fourth round. But my conclusion is, I cannot take the fifth round.

I Hear Black ?!


The songs can be fast and thrashy all the way. The sounds are raw, bestial-alike, some sort of old Sarcofago, or might be Beherit. Torturing vocals are anticipated in this EP, it's like listening to O.L.D album with evil surroundings. Track titles are strong enough for KDN to seize this EP as a true evidence of "black metal". What could you expect when a narrow-minded person read a track title of "Extremist Satanism".

My review is not enough to persuade "true-Blasphemy-black-thrash-death" fans, but just to wrap up, this EP contains songs enough to make me try to seek something unique in this genre. A good presentation by Iron Bonehead, providing good evil songs from PERVERSOR. As I am writing this while hearing the EP spinning, I am looking for their previous releases.

Thursday, August 8, 2013

PUSTULATION "UNDER THE SHADOW OF DEATH" 7"EP 2012

Pustulation
"Under The Shadow Of Death" 7"EP 2012
Iron Bonehead

 Agak lewat aku mengenali band ini, setelah mengenalpasti post promotion band ini dalam sebuah forum untuk demo mereka, "Orgy Of The Dead" pada tahun 2010, aku cuba jugak untuk check myspace untuk mengetahui corak muzik mereka. Agak laju demo diorang terjual, aku tak sempat nak beli.. Bila frust gitu, split album mereka bersama Ligfærd pun aku tak beli.

Thanks to Shahrizwan (Random) sebab menghabiskan duit tabung aku sebab bawak benda alah ni.

EP ni bermula dengan bunyi orang berkahak, ludah, typical gore grind tapi tidaklah membawa erti apa-apa. Lagu "The Black Church" merupakan satu lagu yang agak laju, bising dengan riff style death thrash gitu. Walaupun begitu, tidaklah aku melabelkan Pustulation sebagai band deathrash. Kekasaran muzik ini lebih mirip kepada rilisan demo pada tahun 90s.


Secara keseluruhannya, muzik Pustulation boleh dikategorikan sebagai death metal yang kasar, bising, semi-structured, dihasilkan dalam suasana di mana clear music tak dititikberat. Agak typical bagi band Denmark seperti Pustulation dan Undergang untuk kembali menikmati semangat Swedish Death Metal. Meskipun begitu, EP ini masih boleh memberikan feel tersebut kepada pendengar macam aku, cuma tidaklah berjaya ia dipusingkan berkali-kali.

What's with the "Executor"??!! All of a sudden everyone wants to be an executor!

Wednesday, August 7, 2013

HUMILIATION/WARMASTER SPLIT 7"EP 2013

Humiliation/ Warmaster
Split 7"EP 2013
Slaughterhouse Records

Sekali lagi Humiliation cuba mengisi permintaan kaki analog dalam terokaan genre old school death metal tempatan. Tahniah kepada band ini kerana membawa nama Malaysia ke luar negara, bersama split ini. Aku dapat tau, ada satu lagi split EP akan dikeluarkan oleh Humiliation bersama band German, masih menunggu masa barangkali (split EP bersama Destruction la tuuu...).

 

Split EP bersama Decrepitaph telah kujelaskan. Agak potong ending Humiliation.

Dalam split ini, Humiliation kicks dengan riffs yang agak kasar bunyinya. INI SEBENARNYA TRADEMARK HUMILIATION YANG AKU KENAL! Track "Belligerent" banyak mengingatkan aku kepada album awal Humiliation, catchy track. Lagu kedua "Pledge of Invasion" agak sederhana perlahan dari mula hingga akhir. Ada jugak elemen mati tetiba dalam lagu ni, tapi tak sepotong split dengan Decrepitaph.



Warmaster pula bunyinya agak chaotic. Aku tak berapa nak suka sangat dengan sound dan riffs Warmaster. Kedengaran Warmaster seolah-olah tidaklah boleh dilabel seangkatan dengan death metal ala Humiliation. Warmaster, pada aku, merupakan proses modenisasi yang berlaku dalam band Holland sejak pertengahan 90s. Evolve atau tak, Warmaster tried to fit dengan environment death metal tapi gagal nak masuk dengan betul. Satu lagu je "Mental Meltdown" yang aku dapat concentrate, tupun sebanyak 60%, lagu kedua, "Generation Panzerfaust" terus berlalu semasa aku menggodey milo.


Kesimpulannya, aku rasakan split ni lebih berperanan sebagai cure kepada aku yang agak terkejut sebab lagu mati tetiba dalam split bersama Decrepitaph.

Jangan la pulak korang tanya, ada ke lagu tak mati-mati?

HUMILIATION/DECREPITAPH SPLIT 7"EP 2013

Humiliation/ Decrepitaph
Split 7"EP 2013
Eldritch Lunar Miasma Records


Material ke-2 Humiliation dalam bentuk EP, more specifically, 7"EP. Split EP dengan band Decrepitaph dari USA ini dikeluarkan selepas album "From Strength To Strength" (2012), menunjukkan bahawa potensi band ini dari segi marketability telah meningkat, bukan sekadar merakamkan lagu untuk direlease secara CD.


Humiliation membawa 1 lagu berjudul "Enemy's Perimeter", side yang aku mula-mula pasangkan. Kena ada sedikit semangat nasionalis dalam memainkan split EP dengan 2 band dari 2 buah negara yang berbeza. "Enemy's Perimeter" merupakan satu lagu dengan trademark perang biasa dari Humiliation. Lagunya agak pendek untuk aku feel sepenuhnya. Dimulakan dengan riffs yang menaikkan semangat, tempo yang agak catchy, sehinggalah hampir 3 minit setengah dan tiba-tiba tamat.


Decrepitaph merupakan band yang agak popular dalam dunia virtual pada pendapat aku, mainly sebab drummer/bassist si Elektrokutioner main dalam banyak band selain Decrepitaph ni. Agak typical death metal bunyinya, tapi tidak seperti yang kita boleh dengar dalam trademark "Morrisound". Aku rasa lebih kepada feel dark death metal US-styled, macam Incantation, Vasaeleth gitu. Lagu bertajuk "The Carnal Slumber" tamat dalam tempoh plus minus 4 minit lebih, dengan kelajuan dan keslowan yang berbagai.


Judgment keseluruhan bagi EP ni pada aku agak sederhana. Track Humiliation catchy tapi mati secara tiba-tiba agak meninggalkan pendengar dalam keadaan tertanya-tanya, apa salah aku ni? Decrepitaph pulak pada aku agak kurang meninggalkan kesan. Jangan tanya la sebab apa.. (review pun mati macam tu jugak la..)

Friday, June 28, 2013

Review: MY DYING BRIDE "A MAP OF ALL OUR FAILURES" CD 2012

My Dying Bride
"A Map Of All Our Failures" CD 2012
Peaceville


Terasak dengan kerja yang ditimpa-timpa semenjak Julai 2012, jemari ini telah lama tidak memilih blog ini untuk dikemaskini. Keterujaan dalam mengulas makin susut. Namun, demi anggapan blog ini sebagai satu perkongsian maklumat, maka aku teruskan sedikit demi sedikit mengikut peruntukan masa yang amat terhad.

My Dying Bride, "A Map Of All Our Failures" (AMOAOF) menjadi santapan pada petang Jumaat yang membosankan demi menunggu meeting yang tak sudah. Jika disusur daripada metal-archives, album ini merupakan hasil produksi ke-12 band yang menjadi trademark doom/death dari UK. Ada yang sedia maklum, memang aku agak fanatik dengan 3 tonggak utama doom/death, MDB bersama Paradise Lost dan Anathema. Ketiga-tiga telah jauh melencong dari muzik asal, ada menyebut progresif, ada yang menyebut wimp off.

Aku dah lama tak beli MDB, personal confession. Sejak "Songs Of Darkness.." (2004) sehinggalah "For Lies I Sire" (2009), I completely ignored MDB. "Evinta" yang muncul pada tahun 2011 agak menarik perhatian. Mungkin sekiranya ada masa, akan kuulas itu juga.

Jadi, berkenaan "AMOAOF", aku kira ramai yang telah mengagak bagaimana bunyinya. Keseluruhannya terlalu melankolik dan elemen darkness tu memang wujud.Meskipun "Evinta" agak lemah dari penyampaiannya, "AMOAOF" telah cover kelemahan tersebut. Album ini lebih menampakkan heaviness dalam bunyi gitar, dan Aaron (vocals) telah mula mengeluarkan kembali suara growlnya. Menariknya album ini ialah perubahan yang wujud dalam arena melankolik diselang seli dengan drum yang juga agak keras. Dah lama aku tak dengar paduan double-bass drums dalam MDB. Kali ini, ada ditonjolkan.

Muzikalnya terlalu menarik untuk didengar sebelum tidur aku jangka. Memang depresif menjadi trademark MDB, dan itulah yang aku rasakan petang ni.

Namun begitu, Aaron, pada aku bukanlah vokalis yang menarik when it comes to soft voices. Sejak dari "Turn Loose.." (1993), aku tak berkenan sangat dengan clean vocalnya. When it comes to clean vocals, I'd prefer Nick Holmes (Paradise Lost), when it comes to atmospheric, aku prefer Vincent Cavanagh (Anathema). Dan pada aku, MDB perlu tetap growl as a registered trademark of UK's best doom/death.

Antara track menarik: Abandoned as Christ.

Sunday, February 17, 2013

Siksakubur in Kuantan, after 6 years..

Mungkin bukan 6 tahun. Kali terakhir saya menonton live ialah Iron Maiden di Singapura. Sebelum itu, saya tak ingat. Jika ditolak Maiden (sebab konsertnya besar, bukan gig), maka kali terakhir saya menonton gig ialah 6 tahun lepas. Banyak yang dah tawar dalam hati ini untuk menonton gig.

Baru-baru inilah, saya pergi juga menonton Siksakubur. Niat lebih kepada nak buka table untuk menjual barang-barang yang tidak diingini. Di samping itu, dah lama tak gunakan kamera.

Fendi (Torch)

Daarchlea

Daarchlea

Siksakubur

Siksakubur

Siksakubur

Siksakubur

Anguish

Tasyim

Review: HAYAGRIVA "DESCENDANT XII" CD 2012

Hayagriva
Descendant XII CD 2012
Khakan Production

Dark shadow metal, I remembered the first time I got in touch with the band back in 1995. I guess Hayagriva was among the first band who use "manager" in their management. Of course before that Lunatic Kadozz's demo had their "Prophetic Delusions Management" (if I'm not mistaken) and Sil-Khannas had "Ultra Hingax Productions" but in terms of contacting the band still directed to the band themselves.


Hayagriva, and the first time I got in touch with Norli of Khakan, got me a goosebump. Not only that the letter was full with occult symbols (you don't have to draw it now, just get the images from google image!), but also the thinking and dogma that surrounds his mind was quite unacceptable for my weak mind. I guess that was the time of "true black metal" waves that once struck in the history of underground. With limited source of information, people started to appreciate whatever that came and it sometimes surpassed this weak mind of me.

And last year, when I got their "Descendant XII", I realized that Hayagriva was not like the old one. Time has changed, molded them into a better band with right principles.


"Descendant XII", if I'm not mistaken, had the actual line up that recorded their 1995 "Lord of Neverending Wrath" demo. Maybe I lost track of their line-up changes. I missed their "Red Heaven". Musically, this Hayagriva, by all means, represents the upgraded version of their 1995 demo. Not only that their musical abilities developed, the sound quality is very acceptable. Originality is not an issue here because you can hear a lot of other bands in the world playing in the same genre. But for a Malaysia band to play in this kind of genre, with this quality,  is something that worth our hats off.


Not to forget, the total packaging is top notch! The artwork by Kompgraphner (Azmaniac of Langsuyr) is amazing, but it's not that I meant. The booklet quality, the typesetting remark a new dimension of album packaging that Malaysian bands should pay their attention.

Overall, 12 songs, delivered with fine skills and abilities, minus the originality, add the top notch packaging. There you are, Hayagriva's "Descendant XII" is one of my 2012's playlist.

Sunday, January 13, 2013

abualafam.blogspot.com

Sekadar untuk berkongsi link bagi menjual barang-barang yang tak diperlukan sangat. Sekiranya anda mengenali saya di tempat lain (www.mudah.my contohnya) dan barang yang sama ditawarkan dengan harga yang berbeza, maka harga yang paling rendah akan digunapakai.