Thursday, August 8, 2013

PUSTULATION "UNDER THE SHADOW OF DEATH" 7"EP 2012

Pustulation
"Under The Shadow Of Death" 7"EP 2012
Iron Bonehead

 Agak lewat aku mengenali band ini, setelah mengenalpasti post promotion band ini dalam sebuah forum untuk demo mereka, "Orgy Of The Dead" pada tahun 2010, aku cuba jugak untuk check myspace untuk mengetahui corak muzik mereka. Agak laju demo diorang terjual, aku tak sempat nak beli.. Bila frust gitu, split album mereka bersama Ligfærd pun aku tak beli.

Thanks to Shahrizwan (Random) sebab menghabiskan duit tabung aku sebab bawak benda alah ni.

EP ni bermula dengan bunyi orang berkahak, ludah, typical gore grind tapi tidaklah membawa erti apa-apa. Lagu "The Black Church" merupakan satu lagu yang agak laju, bising dengan riff style death thrash gitu. Walaupun begitu, tidaklah aku melabelkan Pustulation sebagai band deathrash. Kekasaran muzik ini lebih mirip kepada rilisan demo pada tahun 90s.


Secara keseluruhannya, muzik Pustulation boleh dikategorikan sebagai death metal yang kasar, bising, semi-structured, dihasilkan dalam suasana di mana clear music tak dititikberat. Agak typical bagi band Denmark seperti Pustulation dan Undergang untuk kembali menikmati semangat Swedish Death Metal. Meskipun begitu, EP ini masih boleh memberikan feel tersebut kepada pendengar macam aku, cuma tidaklah berjaya ia dipusingkan berkali-kali.

What's with the "Executor"??!! All of a sudden everyone wants to be an executor!

Wednesday, August 7, 2013

HUMILIATION/WARMASTER SPLIT 7"EP 2013

Humiliation/ Warmaster
Split 7"EP 2013
Slaughterhouse Records

Sekali lagi Humiliation cuba mengisi permintaan kaki analog dalam terokaan genre old school death metal tempatan. Tahniah kepada band ini kerana membawa nama Malaysia ke luar negara, bersama split ini. Aku dapat tau, ada satu lagi split EP akan dikeluarkan oleh Humiliation bersama band German, masih menunggu masa barangkali (split EP bersama Destruction la tuuu...).

 

Split EP bersama Decrepitaph telah kujelaskan. Agak potong ending Humiliation.

Dalam split ini, Humiliation kicks dengan riffs yang agak kasar bunyinya. INI SEBENARNYA TRADEMARK HUMILIATION YANG AKU KENAL! Track "Belligerent" banyak mengingatkan aku kepada album awal Humiliation, catchy track. Lagu kedua "Pledge of Invasion" agak sederhana perlahan dari mula hingga akhir. Ada jugak elemen mati tetiba dalam lagu ni, tapi tak sepotong split dengan Decrepitaph.



Warmaster pula bunyinya agak chaotic. Aku tak berapa nak suka sangat dengan sound dan riffs Warmaster. Kedengaran Warmaster seolah-olah tidaklah boleh dilabel seangkatan dengan death metal ala Humiliation. Warmaster, pada aku, merupakan proses modenisasi yang berlaku dalam band Holland sejak pertengahan 90s. Evolve atau tak, Warmaster tried to fit dengan environment death metal tapi gagal nak masuk dengan betul. Satu lagu je "Mental Meltdown" yang aku dapat concentrate, tupun sebanyak 60%, lagu kedua, "Generation Panzerfaust" terus berlalu semasa aku menggodey milo.


Kesimpulannya, aku rasakan split ni lebih berperanan sebagai cure kepada aku yang agak terkejut sebab lagu mati tetiba dalam split bersama Decrepitaph.

Jangan la pulak korang tanya, ada ke lagu tak mati-mati?

HUMILIATION/DECREPITAPH SPLIT 7"EP 2013

Humiliation/ Decrepitaph
Split 7"EP 2013
Eldritch Lunar Miasma Records


Material ke-2 Humiliation dalam bentuk EP, more specifically, 7"EP. Split EP dengan band Decrepitaph dari USA ini dikeluarkan selepas album "From Strength To Strength" (2012), menunjukkan bahawa potensi band ini dari segi marketability telah meningkat, bukan sekadar merakamkan lagu untuk direlease secara CD.


Humiliation membawa 1 lagu berjudul "Enemy's Perimeter", side yang aku mula-mula pasangkan. Kena ada sedikit semangat nasionalis dalam memainkan split EP dengan 2 band dari 2 buah negara yang berbeza. "Enemy's Perimeter" merupakan satu lagu dengan trademark perang biasa dari Humiliation. Lagunya agak pendek untuk aku feel sepenuhnya. Dimulakan dengan riffs yang menaikkan semangat, tempo yang agak catchy, sehinggalah hampir 3 minit setengah dan tiba-tiba tamat.


Decrepitaph merupakan band yang agak popular dalam dunia virtual pada pendapat aku, mainly sebab drummer/bassist si Elektrokutioner main dalam banyak band selain Decrepitaph ni. Agak typical death metal bunyinya, tapi tidak seperti yang kita boleh dengar dalam trademark "Morrisound". Aku rasa lebih kepada feel dark death metal US-styled, macam Incantation, Vasaeleth gitu. Lagu bertajuk "The Carnal Slumber" tamat dalam tempoh plus minus 4 minit lebih, dengan kelajuan dan keslowan yang berbagai.


Judgment keseluruhan bagi EP ni pada aku agak sederhana. Track Humiliation catchy tapi mati secara tiba-tiba agak meninggalkan pendengar dalam keadaan tertanya-tanya, apa salah aku ni? Decrepitaph pulak pada aku agak kurang meninggalkan kesan. Jangan tanya la sebab apa.. (review pun mati macam tu jugak la..)