Thursday, October 23, 2014

two years and a half in the life of.... (part I)

Perghhh... 

Aku rasa paling tak produktif dalam blogging since 2012. Believe it or not, even nak masuk blogspot pun was a rare thing to do since the last 2 years. So what was happened in the last 2 and a half years?

Basically, there was a new task. Bukan naik pangkat, bukan naik gred, just beban (*%#$@^) naik to cover some assholes who couldn't do their jobs well. It's a normal situation dalam mana-mana institutions, you are just a punching bag to those who were so-called "top management".

So there I was busting my ass for research, upgrading to university college, ISO 9001:2008..

Typical Malays, government-mentality assholes, they don't care about it. It was just the certificates that matter most.

First off, research and academic development.

- Aku buat fund research, aku buat guidelines etc, out of 50K, ada la terluak dalam 10-12K. Conclusion aku, geng Islamic studies (ustaz dgn kata mudah) tak suka buat research. Yang luak pun dalam area of management and Islamic banking. So, mana Islamic studies? Mana geng2 ICT?

These people are not interested in researching on new things. Innovation is not in their mind. Mungkin persepsi negatif aku yang jahil ni kot towards them. Aku dah prepare duit dah woi, korang isi borang je, pastu buat la research mini, dalam kolej pun jadi la. Tapi takde hasil langsung! For the groups with results, aku salute depa!

- Aku buat MoU and MoA with Insaniah (Kedah) dan USIM (Nilai) to get their programs franchised. Ok, aku tak totally buat dari awal, tu predecessor aku dah start. Aku sambung, tapi banyak la sebab MoA tebal including the whole academic rules and regulations USIM aku bantai semak. Alhamdulillah, jadi la 2 program degree franchise nak accommodate criteria of upgrading to uni college.

- Review academic aku buat, semua 13 programs sedia ada aku buat one shot nak jimat kos tapi bantai kat Seri Pacific KL. Academic program memang kena review la each year (kalau mampu, atau kalau nak markah penuh dalam MyQuest evaluation) atau every 3 years to keep track with current development in knowledge and industrial wise. Kalo nak hantar anak pegi IPTS, make sure that the curriculum is updated with insights from academic and industrial experts. It helps..

Banyak lagi la, malas nak cerita satu-satu. Bukan ada orang baca.

Secondly, naik taraf kepada Kolej Universiti.

- Why? Menyusahkan kalau naik taraf! Kena comply itu ini, company bukan ada duit.. Kalau research, kena allocate 10% out of OPEX untuk research. WAJIB! Kalo OPEX 6 juta, tak ke jadi 600K untuk research? Ingat gomen (specifically Kerajaan Negeri) seronok jumlah tu bagi buat research? Hahaha.... Lagipun kena buat research kalo dah jadi UC, ada masuk jurnal. Kena ramai PhD, semua tu duit woii.. agaknya sebab tu la point aku di atas pasal research takde orang nak buat wujud.. Ramai taknak buat research, maleh, nyusahkan diri.

Pada aku these lame people were so complacent with status quo, their asses stuck, perut kembang, tengahari boleh ngulor, petang main fb kat ofis. Pukul 5pm bersusun dpn thumb print nak balik.

- So, aku dah setelkan all the documentation, dah submit to KPM, tunggu masa diorang datang je. Hopefully takde masalah besar.. Alaaaa... banyak je UC (kat Kuantan ada satu contoh) lain yang below standard dapat naik taraf sebab guna menteri, lepas 3-4 tahun mula senak, nak bayar gaji pekerja pun tak dapat. 

Thirdly, ISO 9001:2008 dan MS 1900:2005

- 2 certs at once. Ofis aku ni top management ambitious. Nak khatam standard mula terkial-kial. Dah aku jugak yang kena.. 2 certs tu!! Ingat tak terganggu ke hidup aku. Nak kaco lagi? Try to change the behavioral yang aku ceritakan kat atas, yang dah complacent hidup, reluctant to change. Try to change these mindsets, narrow-minded people with Islamic background. Benda yang tak langgar syariat pun susah.

- These 2 certs dah dapat. Case closed.

SO, SEKARANG AKU CUTI 3 TAHUN.. 3 TAHUN WITH OTHER RESPONSIBILITIES. YANG NYATANYA, AKU DAH CUBA SETELKAN MENDE2 TU. THE REST, YOU ARE ON YOUR OWN GUYS... 

p/s: Rumah aku not more than 1 km from my office, so the chances that I still contribute is still higher. No worries guys!!

5 comments:

  1. ingat nak cerita pasal videotape metalica tu hahaha...
    videotape ok...hahaha.....wah tu jam tengok videotape macam kagum la,wahhhh metalica so glamourous and huge giler. Ada scene whopi goldberg pura2 nak gi toilet kan lepas tengok Lars main drum haha
    apa pun, best wishes ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. itu "a year and a half...".. gua dah lebih setahun..

      Delete
  2. Gua baca beb!...hahaha...

    3 tahun sambung belajar eh?


    ReplyDelete
  3. haha, ada orang baca...
    gitu la lbh kurang... doakan saya ye abam nasarudin...

    ReplyDelete
  4. tinggi sungguh level entry ni. Susah nak faham :)

    ReplyDelete